Jesu li video igre krive za opasnu vožnju?

Jesu li video igre krive za opasnu vožnju?

Može li igranje igara s automobilskim utrkama djeci dati pogrešan dojam kakva je vožnja u stvarnosti? Donosimo rezultate istraživanja

Subaru Solterra je osvojila maksimalan broj zvjezdica za sigurnost
50 godina zračnih jastuka: Mercedes-Benz patentirao prvi zračni jastuk 23.10.1971.
Porsche opozvao čak 193.000 vozila radi problema sa svjetlima

Prema istraživanjima, polovica vozača smatra da vozačke video igre s pametnih telefona i igraćih konzola djeci daju pogrešan dojam kao da su za upravljačem, a istovremeno 39 posto ispitanih smatra kako filmovi i televizijske serije ne pokazuju kakve su u konačnici posljedice brze vožnje. Zbog toga je moguće da mozak tinejdžera uzbuđenju daje prednost ispred sigurnosti.

YounDriver studija o utjecaju računalnih igara, filmova i televizijskih programa na tinejdžere provedena na uzorku od 1000 vozača pokazala je kako 40 posto ispitanih smatra kako su opasne vožnje cool. Filmovi poput Brzi i žestoki te igara GTA i Need for Speed također negativno utječu na dojam stvarne vožnje te mnogi (58%) smatraju kako je vožnja automobila jednostavnija nego što ona zaista u stvarnosti i jeste. Gledaju li snimke automobilskih utrka koji se zaustavljaju čak i u situacijama kada je to nemoguće, time će se iskriviti koncept kako doživljavaju vožnju u stvarnosti.

Pojedini ispitanici izjavili su kako je fora neke automobilske štoseve iz igara isprobati i u stvarnosti. Tinejdžerski mozgovi se razvijaju čak i u 20-im godinama te je potrebno više nadzirati samokontrolu, donošenje odluka, analizirati rizik i znati kad treba reći ne. Dakle, u dobi od 17 godina tinejdžeri nemaju potpuno razvijen kontrolni centar koji bi im pomogao da donose dobre odluke i kontroliraju svoje emocionalne porive, uključujući i preuzimanje rizika.

Zbog toga je bitno mlade ljude od najranije dobi učiti što je odgovorno ponašanje i kako vožnju učiniti sigurnom. YoungDriver kroz program obuke djece od 10 do 17 godina omogućuje djeci da se nauče voziti automobil u sigurnom okruženju, ali i da spoznaju koje su sve opasnosti na prometnici.

KOMENTARI