Jaguar otvorio novi studio za dizajn

Jaguar otvorio novi studio za dizajn

Prvi put u 84-godišnjoj povijesti Jaguara svi se dizajneri nalaze na jednom mjestu. Otkrivamo i kako se zovu studiji i pojedine prostorije (jedna se zove Steve McQueen)

Tko je brži po ledu: klizač ili Jaguar XE 300 Sport?
Redizajnirani Jaguar XE s potpuno novom unutrašnjošću
60 godina Jaguara MK 2 Sports

U britanskom Gaydonu je smješten novi Jaguarov studio za dizajn. Čitav dizajnerski tim sastavljen od 280 kreativaca dobio je jedinstveni prostor koji se proteže na 12.000 m2. To je povećanje za oko 33% u odnosu na prostore čije je sjedište bilo u Whitleyu te se od sada omogućuje istovremeni rad na 20 glinenih modela automobila u prirodnoj veličini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema najavama iz Jaguara, novi studio u Warwickshireu u Velikoj Britaniji je pod vodstvom direktora dizajna Juliana Thomsona najnapredniji centar za dizajn automobila u svijetu, a razvijen je kako bi poboljšao procese ljudskog kreativnog dizajna s vodećim svjetskim tehnologijama. Uz robotsko modeliranje i rad u virtualnoj stvarnosti, u studiju se nalazi i 11 metara velik 4K video zid.

Od sada su Jaguarove dizajnerske i inženjerske funkcije na istom mjestu što donosi očite prednosti i uštedu vremena tijekom procesa razvoja. Na jednom će se mjestu definirati budući trendovi, a kroz šest ključnih dizajnerskih disciplina razvijat će se i inovativna rješenja.

Glavni studiji nove nazive Studio 3 i Studio 4, a inspiracija za brojeve dolazi iz broja Jaguarovih pobjeda s modelima D-type na utrci Le Mans iz 1956. i 1957. godine. Studio 1 i Studio 2 nose nazive u čast studija 1 i 2 u Whitleyu, mjestu na kojem je od 1985. godine bio smješten Jaguar Design.

Prostorije za sastanke nose nazive Jaguarovih modela – polovica je nazive dobila prema legendarnim modelima, a druga polovica prostorija nosi nazive imena bitnih ljudi iz povijesti Jaguara. Tako je prema osnivaču Jaguara (Sir William Lyons) odabran naziv za jednu prostoriju, dizajner Geoff Lawson također ima svoje mjesto, a posebno mjesto zaslužio je i glumac Steve McQueen.

U studijima 3 i 4 nalazi se ukupno deset ploča za modeliranje gline, svaka je dužine 20 metara, dok je nosivost 4,5 tona. Po prvi put Jaguarovi dizajneri mogu postaviti modele interijera i eksterijera jedan pored drugog kako bi ih unaprijedili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KOMENTARI