HYVIA predstavlja prototip Renault Mastera Van H2-TECH i stanicu za opskrbu vodikom

HYVIA predstavlja prototip Renault Mastera Van H2-TECH i stanicu za opskrbu vodikom

HYVIA je predstavila kombi s nultom emisijom CO2, većim dosegom i kraćim vremenom punjenja za doseg do 500 km, te stanicu za punjenje vodikom u područjima u kojima je infrastruktura takvih punionica još u povojima.

Hoće li Volkswagen stvarno ugasiti Golf?
Dacia ima novi logo i amblem
Mazda je prvi proizvođač originalne opreme koji se pridružio Alijansi eFuel

Renault Master Van H2-TECH nudi 12 m3 korisnog tovarnog prostora, a tijekom vožnje ne ispušta ugljične emisije, a s jednim punjenjem, koje traje oko 5 minuta, može prijeći do 500 km. Prvi primjerci će se u prodaji naći tijekom 2022. godine, a bit će idealni za potrebe velikih kupaca. Mobilnost temeljena na vodiku danas je od posebne važnosti za laka gospodarska vozila jer pomaže povećati doseg pri većem opterećenju i intenzivnijoj upotrebi.

Master Van H2-TECH opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i spremnicima s ukupno 6 kg vodika (četiri spremnika obujma 1,5 kg). Ovaj se model proizvodi u Francuskoj.

Stanica za opskrbu vodikom tvrtke HYVIA omogućuje punjenje u samo pet minuta. Sam postupak punjenja jednostavan je kao i punjenje vozila s termičkim motorom pa će vozači više vremena provoditi na cesti.

Opskrba same punionice i punjenje vozila krajnje su jednostavni: vodik se dobiva elektrolizom vode izravno na lokaciji ili se isporučuje u cisternama za prijevoz spremnika, dok sustav komprimira vodik kako bi ga uskladištio prije utakanja u vozilo. Također, sustavi ispunjavaju sve propise i u skladu su s preporučenim praksama. Stanica za opskrbu vodikom tvrtke HYVIA bit će dostupna za kupnju, zakup ili najam, a također će se proizvoditi u Francuskoj.

Spomenuti su prototipi uvertira u jedinstven i cjelovit ekosustav HYVIA koji uključuje proizvodnju zelenog vodika (elektrolizom) i njegovu distribuciju (s pomoću stanica za opskrbu), kao i ponudu lakih gospodarskih vozila s pogonom na vodik (kombi, šasija s kabinom i gradski minibus) kojima se proširuje ponuda baterijskih električnih vozila. A u najavi su i novi modeli: Master s ukupno 19 m3 tovarnog prostora, ali i Master Citybus za prijevoz do 15 putnika.

KOMENTARI