Je li ovo buduće lice BMW-a?

Je li ovo buduće lice BMW-a?

BMW je na CES-u prikazao koncept i Vision Dee, a riječ je o limuzini srednje klase koja najavljuje novi dizajnerski izričaj ovog brenda.

Noviteti s Pariškog autosalona
Predstavljen je najsnažniji BMW serije 5: novi M5 CS sa 635 KS i 750 Nm
BMW obnovio i električni iX3

Na sajmu CES u Las Vegasu je BMW predstavio koncept i Vision Dee, a riječ je o futurističkoj limuzini srednje klase, odnosno svojevrsna serija 3 budućnosti. Ovim konceptom je najavljen i mogući novi dizajnerski izričaj budućih modela.

Dee označava Digital Emotional Experience, odnosno digitalno emocionalno iskustvo, a što je cilj BMW-a u budućnosti – stvoriti još jaču vezu između ljudi i automobila. A tome pridonose mnoge nove tehnologije, koje su puno više nod trenutnih glasovnih kontrola i sustava pomoći vozaču. A novi BMW head-up zaslon koji se proteže čitavom širinom vjetrobranskog stakla, a ta inovacija će biti dostupna u modelima Neue Klasse od 2025. godine.

BMW Mixed Reality Slider, u kombinaciji s naprednim head-up zaslonom, digitalni je vrhunac modela BMW i Vision Dee. Koristeći shy-tech senzore na ploči s instrumentima, vozači mogu sami odlučiti koliko digitalnog sadržaja žele vidjeti na naprednom head-up zaslonu. Odabir u pet koraka kreće se od analognih, preko informacija vezanih uz vožnju, sadržaja komunikacijskog sustava, projekcije proširene stvarnosti, sve do ulaska u virtualne svjetove. Tu su i zatamnjeni prozori koji nude mogućnost odabira stupnja zatamnjenosti.

Nakon prošlogodišnjeg BMW-a iX Flow koji sadrži E Ink, BMW sada otkriva napredniju izvedbu E Ink tehnologije. BMW i Vision Dee, umjesto jednostavnog izmjenjivanja crne i bijele boje, sada prikazuje višebojnu, potpuno promjenjivu i individualno podesivu vanjsku boju, a moguće je prikazati do 32 boje.

Površina karoserije BMW i Vision Dee podijeljena je na 240 E Ink segmenata, od kojih se svaki kontrolira pojedinačno. To omogućuje generiranje i mijenjanje gotovo beskonačne kombinacije boja u nekoliko sekundi. Proces laserskog rezanja koji se koristi za obrezivanje filmova i dizajn elektroničke kontrole razvijeni su u suradnji s tvrtkom E Ink.

I za kraj spomenimo dizajn, koji je minimalistički, a sve to kako bi se naglasile digitalne mogućnosti ovog vozila. No nekako nam se čini kako je ovo testni model kako bi se vidjele reakcije na nov dizajn, a tko zna, možda će baš ovako izgledati neka nova buduća serija 3. No nekako nas stražnji kraj podsjeća na Alfu, a vas?

KOMENTARI