HYVIA je zajednički projekt Grupe Renault i Plug Powera s ciljem stvaranja cjelovitog ekosustava LGV s pogonom na gorivne ćelije

HYVIA je zajednički projekt Grupe Renault i Plug Powera s ciljem stvaranja cjelovitog ekosustava LGV s pogonom na gorivne ćelije

HYVIA će biti prva usluga mobilnosti temeljena na vodiku s gotovim rješenjima za kupce: laka gospodarska vozila s gorivnim ćelijama, stanice za opskrbu vodikom, opskrba ekološki proizvedenim vodikom (bez ugljičnih emisija) te održavanje i upravljanje flotama, a zajednički pothvat će zaživjeti na četiri lokacije u Francuskoj.

Novi Twingo stiže već 2026. godine, a bit će dizajniran u retro stilu
Renault najavio novi koncept, ovog puta je riječ o modelu koji vozi na vodik
Ovo je potpuno nova Toyota Mirai s vodikovim gorivnim člancima

Renault Grupa i tvrtka Plug Power Inc., predstavili su zajednički pothvat HYVIA, kako je to bilo i najavljeno 12. siječnja 2021. On je u ravnopravnom vlasništvu dvaju partnera i temelji se na uravnoteženom upravljanju. Njime će predsjedati David Holderbach koji ima više od 20 godina iskustva u strateškoj, proizvodnoj i međunarodnoj prodaji Renault Grupe. Naziv HYVIA nastao je spajanjem skraćenog oblika engleske riječi za vodik (”HY” i latinske riječi za cestu (”VIA”) te odražava zaokret prema mobilnosti s niskom stopom emisija. Gospodarska vozila poput LGV-ova zahtijevaju veći doseg i kraće vrijeme punjenja gorivom, pri čemu se vodikove gorivne ćelije nameću kao daleko najbolji odabir pogonskog goriva.

Aktivnosti u okviru projekta HYVIA  provode se na Renaultovim lokacijama u Francuskoj:

  1. Sjedište zajedničkog pothvata i odjeli za istraživanje i razvoj nalazit će se u Villiers-Saint-Frédéricu te će uključivati centar za inženjering i razvoj lakih gospodarskih vozila Grupe Renault kako bi se u što većoj mjeri potaknula sinergija između timova.
  2. Proizvodni i logistički odjeli nalazit će se u Flinsu kao dio projekta Re-Factory, a sastavljanje gorivnih ćelija i izgradnja punionica započet će krajem 2021.
  3. Prva vozila, temeljena na Renaultu Master, sastavljat će se u tvornici Batilly.
  4. Za ugradnju gorivnih ćelija bit će zadužen PVI, podružnica Grupe Renault koja od 2017. godine djeluje u Gretz-Armainvilliersu.

Vodikova tehnologija HYVIA nadopunjuje Renaultovu tehnologiju E-TECH i povećava doseg vozila na 500 km u samo 3 minute punjenja. Osim što potpuno ispunjava potrebe vozača lakih gospodarskih vozila, istovremeno zadovoljava i nove propise u pogledu smanjenja ugljičnih emisija u gradovima.  Prva tri modela s gorivnim ćelijama nastala u okviru ovog projekta temeljit će se na platformi Renaulta Master, a na europsko tržište stići će krajem 2021. Njihovo predstavljanje bit će popraćeno izgradnjom punionica i uspostavljanjem lanca opskrbe ekološki proizvedenim vodikom. U ponudi će biti inačica kombi i šasija s kabinom za veći utovarni kapacitet, te inačica za prijevoz ljudi City bus.

”Kao pionir u području novih oblika energije i europski predvodnik u klasi električnih LGV-a, Renault Grupa želi ponuditi najzelenije rješenje mobilnosti na tržištu do 2030. Upravo se na tome temelji projekt HYVIA. Želimo ponuditi jedinstven i sveobuhvatan ekosustav mobilnosti temeljene na vodiku, počevši od vozila preko infrastrukture punionica do gotovih rješenja za kupce. Razvoj ove najmodernije tehnologije omogućit će nam da ojačamo svoju industrijsku bazu i potaknemo nove aktivnosti s ciljem stvaranja vrijednosti u ovom perspektivnom segmentu u Francuskoj” izjavio je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.

”Plug Power svjetski je predvodnik u području ekosustava temeljenih na vodiku, razvio je više od 40.000 sustava gorivnih ćelija, dizajnirao i izgradio 110 stanica koje svakodnevno opskrbljuju kupce s 40 tona vodika, a k tome ima i vodeću ulogu u stvaranju zelenog vodika koji se dobiva postupkom elektrolize. Kroz projekt HYVIA uvodimo mobilnost temeljenu na vodiku u Francusku i Europu” dodao je Andrew Marsh, glavni direktor tvrtke Plug Power.

”Renault od 2014. godine zauzima vodeći položaj u području vodikovih tehnologija s više od sto lakih gospodarskih vozila s pogonom na vodik. Sretni smo što zajedno s tvrtkom Plug Power stvaramo integrirana rješenja za opskrbu zelenim vodikom. HYVIA utire put smanjenju ugljičnih emisija i nudi sveobuhvatnu ponudu rješenja temeljenih na vodiku. Ovaj je projekt plod stručnosti Renault Grupe i tvrtke Plug Power kojim želimo ostvariti 30 % udjela na europskom tržištu lakih gospodarskih vozila s pogonom na vodik do 2030.”, rekao je David Holderbach, glavni direktor zajedničkog pothvata HYVIA.

KOMENTARI