Domaćim novinarima predstavljen novi Fiat 500 Hybrid

Domaćim novinarima predstavljen novi Fiat 500 Hybrid

Novi Fiat 500 s blagim hibridnim sustavom već je dostupan kupcima, a novi motor zamjenjuje poznatog 1,2-litrenog benzinca, i serijski dolazi sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Najviše se traži Octavia, a na vrhu su još i Tiguan i Fiat 500
Novi Fiat 500 je veći i dolazi samo s električnim pogonom
Kako vi zovete svoj Fiat 500?

Na naše je tržište stigao još jedan zanimljiv model, a riječ je o modelu Fiat 500 Hybrid koji zamjenjuje već jako dobro poznati 1,2-litreni benzinski motor, s time da je novi model još štedljiviji od prethodnog.

Novi 1,0-litreni trocilindrični motor razvija maksimalnu snagu od 70 KS i nudi najveći okretni moment od 92 Nm pri 3.500 okretaja. Glava cilindra ima dva ventila po cilindru i jednu bregastu osovinu s kontinuiranim promjenjivim vremenom regulacije ventila (razvod je lančanim pogonom). Struktura uključuje kompaktnu komoru za izgaranje, usisne kanale s visokim prevrtanjem i vanjsku recirkulaciju ispušnih plinova (EGR), pružajući izuzetno visok omjer kompresije (12:1), što rezultira boljom toplinskom učinkovitošću.

BSG sustav je postavljen izravno na motor, a njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji kapaciteta 11Ah i koristi je, pri maksimalnoj snazi od 3.600 W, za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja. Ova tehnologija omogućuje isključivanje motora s unutarnjim izgaranjem prebacivanjem u neutralni položaj, čak i pri brzinama manjim od 18 km/h. Nadzorna ploča, koja prikazuje informacije o hibridnom sustavu, informira vozača kada treba prebaciti.

Motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, no u budućnosti bi trebao stići i automatski mjenjač. Maksimalna brzina koju postiže 500 Hybrid je 167 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 13,8 sekundi. No ono što je najvažnije je potrošnja, odnosno prosjek od svega 4,2 litre na 100 km.

Cijene za Fiat 500 Hybrid startaju od 99.350 kuna za model Lounge, no vjerojatno će najzanimljiviji i najprodavaniji biti paket opreme Dolce. Naime, Dolce paket opreme u odnosu na početni Lounge paket opreme donosi fiksni stakleni panoramski krov, automatski klima uređaj, 7-inčni multimedijski zaslon s Mirroringom, stražnje senzore za parkiranje i elegantni Chrome paket, a cijena mu je 102.992 kune, odnosno doplata je svega 3.642 kune, a pritom se dobiva puno atraktivniji i opremljeniji model. Cijene ostalih paketa možete vidjeti na priloženoj fotografiji.

KOMENTARI