Dacia Jogger je obiteljsko vozilo s do 7 sjedala sposobno i za vožnju van asfalta

Dacia Jogger je obiteljsko vozilo s do 7 sjedala sposobno i za vožnju van asfalta

Dacia s modelom Jogger puca na C-segment, a ovaj model uspješno kombinira duljinu karavana, prostranost monovolumena i izgled SUV-a, a ujedno će biti i prvi model Dacije koji će od 2023. godine ponuditi i hibridni motor.

Moderna unutrašnjost i više sigurnosti za Daciju Sandero i Sandero Stepway
TEST Dacia Dokker 1.3 TCe 130 Techroad: Brzi dostavljač
TEST Dacia Duster 1.5 dCi 110 4WD Prestige

Nova Dacia Jogger ima zadatak zamijeniti karavan Logan MCV, ali i monovolumen Lodgy, a prema prvim informacijama i fotografijama, to će biti vrlo jednostavno i uspješno. A kako i ne bi kada dizajn uspješno kombinira klasičan karavan, sa sveprisutnim SUV dodacima, a po prvi puta da Dacia ne koristi naziv Stepway kod ovako povišenog vozila.

Naime, udaljenost od tla je 20 cm, što je dovoljno da se provozite i po nešto lošijim neasfaltiranim cestama, što će svakako biti veliki plus budućim kupcima. A osim toga, Jogger je jedinstven i po tome što nudi do 7 sjedala, a da bi pristup trećem redu bio lak i da bi putnici imali mjesta za koljena, međuosovinski razmak je povećan na čak 2897 mm! A iz Dacije najavljuju kako ima jednako prostora za glavu i koljena putnika u drugom i trećem redu.

Što se pak tiče prtljažnika, sa svih 7 sjedala obujam mu je 160 litara, a s uklonjenim trećem redom obujam raste na 595 litara , a s preklopljenim drugim redom i izvađenim trećim redom sjedala obujam raste na 1819 litara, a moguće je utovariti predmete do dužine od 1150 mm. Dimenzije Joggera su 4547 mm duljine, 1784 mm širine i 1632 mm visine sa serijskim krovnim nosačima.

Novosti ima i kod pogonskih agregata, a uz već dobro poznatu izvedbu s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom (ECO-G) i 100 KS, tu je i novi jednolitreni trocilindrični turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 81 kW/110 KS i koji je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a nudi i 200 Nm okretnog momenta.

A 2023. godine Jogger će postati prva Dacia s hibridnim pogonom koja će kombinirati 1,6-litreni benzinski motor, dva električna motora (jedan glavni motor i jedan visokonaponski elektropokretač-generator) te dog-clutch mjenjač s više načina rada. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji s velikim kapacitetom samopunjive baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću automatskog mjenjača omogućit će do 80 % gradske vožnje na posve električni pogon, čime će kupci uštedjeti do 40 % goriva (u usporedbi s ekvivalentnom benzinskom inačicom u gradskoj vožnji i uz vožnju jednoličnim stilom), kakvog već znamo iz modela Renault Clio.

Dizajn unutrašnjosti j preuzet iz novog Sandera, uz neke dodatke kao što su sklopivi stolići i držači čaša za putnike u drugom redu, dok putnike u trećem redu očekuju pojedinačna sjedala, nasloni za ruke i bočni prozor koji se može otvoriti.

Dacia Jogger nudi i sustav za pomoć pri naglom kočenje s automatskim kočenjem, nadzor mrtvog kuta, sustav za pomoć pri parkiranju, kao i drugim sustavima. Novi model na tržište stiže krajem godine, a očekujemo kako će početna cijena biti oko 110.000 kuna.

KOMENTARI