BMW predstavlja novi električni SUV iX s dosegom od preko 600 km!

BMW predstavlja novi električni SUV iX s dosegom od preko 600 km!

BMW je konačno prikazao i serijsku izvedbu svojeg novog električnog SUV-a koji dolazi s dva elektromotora snage preko 500 KS i s baterijom koja omogućuje doseg od preko 600 km s jednim punjenjem.

Snaga na kvadrat: X3 M i X4 M plus Competition verzije
Otvorena je sedma Tomić & Co. poslovnica u Hrvatskoj
BMW Grupa osmu godine raste

BMW ne prestaje s iznenađenjima, pa je tako predstavio novi električni SUV iX koji će svojim dizajnom opet poticati mnoga pitanja i rasprave. Naime, opet je pri dizajniranju prednjeg kraja korišten dizajnerski potpis s (pre)velikim bubrezima, koji kod električnog automobila čak ni nemaju svoju funkciju hlađenja, već su tu estetski, i prilično jednostavno dizajniranim tankim prednjim svjetlima.

No tu su i plavi detalji na masivnom braniku koji odaju kako je riječ o električnom modelu. Plavi se detalji mogu vidjeti i na pragovima, ali i na donjem dijelu stražnjeg branika. Straga su svjetla također jednostavnog dizajna, tanka i duga, a ugrađena su na poklopac prtljažnika koji svojom bočnom linijom neodoljivo podsjeća na ona s Q modela iz Audija.

Dizajn unutrašnjosti je također iznenađenje, no jednostavnost i elegancija su nam se svidjele. Volan je dvokraki, a iza njega je smješten jedan veliki zaslon koji se proteže sve do kraja središnjeg dijela konzole, a na njemu se nalazi digitalna instrument ploča, kao i infotainment zaslon, dok su tipke za upravljanje iDrive sustavom ugrađene tik do naslona između prednjih sjedala.

BMW iX pokreću dva elektromotora koja razvijaju nešto više od 500 KS, što je dovoljno da ovaj model ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 5 sekundi. U njega je ugrađena baterija kapaciteta 100 kWh.

Ona omogućuje doseg od preko 600 km s jednim punjenjem po WLTP-u, a može se puniti i na ultrabrzim punjačima snage do 200 kW. Na takvom punjaču se punjenje od 10 do 80 posto kapaciteta napuni za svega 40 minuta, odnosno svakih 10 minuta punjenja dobivate dodatnih 120 km dosega.

Novi BMW iX će se početi proizvoditi u drugoj polovici sljedeće godine, a proizvodnja će se odvijati u tvornici Dingolfing, a prodaja će početi do kraja sljedeće godine. Naravno cijene još nisu objavljene i znat će se tek na početku prodaje.

KOMENTARI