A sada nešto potpuno drugačije iz Toyote: C+WALK T je baterijsko električno vozilo na tri kotača

A sada nešto potpuno drugačije iz Toyote: C+WALK T je baterijsko električno vozilo na tri kotača

Toyota je predstavila C+WALK T, uspravnu izvedbu nove serije vozila C+WALK za pješačke zone, čija je prodaja u Japanu počela početkom listopada i može se kupiti kod ovlaštenih Toyota partnera, a nudit će se i za najam i leasing.

S ovom električnom Ariyom se kreće na ekspediciju od Sjevernog do Južnog pola
Predstavljen je potpuno novi BMW X2 i po prvi puta električni BMW iX2
Nakon hibridne izvedbe, predstavljena je i potpuno električna Astra

C+WALK T je uspravno, baterijsko električno vozilo (BEV) s tri kotača i jednostavno za upravljanje. Odlikuje se niskim, ravnim postoljem, visokim svega 150 mm radi lakšeg penjanja i silaska korisnika. Konstruirano je tako da bude udobno u korištenju u pješačkim zonama, a omogućava usporedno kretanje i komunikaciju s pješacima. Povrh toga što nije štetno za okoliš, ovo vozilo zauzima gotovo jednak prostor kao i jedna osoba te se kreće brzinom uobičajenog ljudskog hoda. Korisnici mogu podesiti najveću brzinu kretanja prekidačem za podešavanje brzine, a ima pet različitih postavki brzine u rasponu od 2 do 6 km/h te dodatnu postavku za brzinu 10 km/h za iskusne korisnike. C+WALK T je opremljen i funkcijama za otkrivanje prepreka koje pomažu u izbjegavanju sudara s preprekama ili pješacima.

Na zaslonu za prikaz statusa korisnik može u svakom trenutku vidjeti razinu napunjenosti baterije i brzinu kretanja. Upravljački sustav vozila se, nakon uključivanja baterije, uključuje postavljanjem posebnog ključa iznad plohe za prepoznavanje. Litij-ionska baterija, koja se može izvaditi, u potpunosti se napuni za približno 2,5 sata uz pomoć punjača koji se isporučuje uz vozilo, na izmjeničnu struju od 100 V.

Pri uobičajenoj brzini ljudskog hoda ovo vozilo može prijeći približno 14 km bez dodatnog punjenja baterije (ove vrijednosti proizvođač je dobio mjerenjima pri temperaturi od 20˚C, uz korisnika težine 70 kg i prosječnom brzinom kretanja od 6 km/h na ravnim cestama). Ovo vozilo ima jedan prednji i dva stražnja kotača. Kad je upravljani kotač zakrenut za maksimalnih 90 stupnjeva, vozilo se može okrenuti u mjestu, s najmanjim polumjerom okretanja od samo 0,59 m.

Kad je riječ o mogućnostima korištenja u poslovne svrhe C+WALK T se može koristiti za kretanje u velikim skladištima ili industrijskim pogonima. Pogodan je i za korištenje osoba koji obavljaju poslove zaštite, a može se koristiti i za obilaske parkova i drugih površina. U skladu s Toyotinim motom ”Mobilnost za sve” C+WALK T nudi veliku pomoć starijim osobama te korisnicima s poteškoćama u kretanju – i tako proširuje prostor na kojem mogu biti aktivni. Osim toga, zahvaljujući sve većem broju dopuna primjenljivih zakona i propisa, može se očekivati da će u budućnosti biti dopušteno korištenje ovog modela na javnim prometnicama.

Toyota nudi široku paletu rješenja za mobilnost s dva cilja: osiguravanje slobode kretanja za sve i stvaranje boljeg društva. Serije C+WALK i C+POD (ultra-kompaktno baterijsko električno vozilo s dva sjedala koje je predstavljeno u prosincu 2020. godine) su konstruirane kako bi proširile područja aktivnosti svojih korisnika i pomogle im u različitim fazama života i ponudile nove, dosad nepoznate oblike vrijednosti kretanja.

Nastavljajući isporučivati načine kretanja koji se jednostavno koriste i bude želju za putovanjem, Toyota namjerava donijeti sreću čim većem broju ljudi. Radi toga unutar serije C+WALK Toyota trenutno razvija izvedbu sa sjedalom te izvedbu za spajanje s invalidskim kolicima. C+WALK T se proizvodi u tvornici Toyoda Iron Works, ima istosmjerni motor bez četkica te litij-ionsku bateriju i pogon na prednje kotače. Maloprodajna cijena (ovisno o modelu) kreće se od 341.000 do 354.200 tisuća jena (19.850 do 20.600 kn).

KOMENTARI