4 od 10 vozača voze se na opasnim gumama

4 od 10 vozača voze se na opasnim gumama

Gotovo 40 posto automobila ima najmanje jednu gumu koja je opasna ili vrlo opasna

Praktični savjeti za smanjenje potrošnje goriva
Testiranje Goodyear guma u svemiru
Gume koje prikupljaju različite korisne podatke

Istraživanje je u Velikoj Britaniji napravio Michelin u suradnji s Kwik Fit, a na parkiralištima diljem Ujedinjenog kraljevstva pregledano je više od 500 vozila. Tehničari ovih dviju tvrtki tijekom pregleda pronašli su 27,56 posto vozila s najmanje jednom opasnom gumom dok je 12,01 posto guma ocijenjeno vrlo opasnima.

Stručnjaci iz Michelina smatraju kako vožnja s gumama koje nemaju odgovarajući tlak predstavlja ne samo rizik za živote i imovinu nego se istovremeno troši i novac vlasnika vozila. Kontrola tlaka u gumama trebala bi biti bitna ne samo iz kuta sigurnosti i povećanih troškova za gorivo te ubrzanog trošenja same gume, a što vam stvaraju neispravno napunjene gume nego i iz kuta zagađenja našeg okoliša.

Pri svakom točenju goriva možemo obaviti i provjeru tlaka u gumama

Uz sigurnost samog vozila, nedovoljno i previše napuhane gume opasne su i za ostale sudionike u prometu, pa tako i za pješake koji se mogu naći u blizini kada vozač mora naglije kočiti ili napraviti manevar izbjegavanja.

Michelin procjenjuje da nedovoljno napuhane gume vozače u gradu veličine oko pola milijuna stanovnika koštaju više od 2 milijuna funti godišnje kroz nepotrebnu potrošnju goriva te još i dodatno pumpanje nepotrebnog CO2 u atmosferu.

Stoga, uz provjeru profila gume i termina njezine zamjene obavezno što češće provjeravajte i tlak u gumama, minimalno svaka dva tjedna.

KOMENTARI