4 od 10 vozača voze se na opasnim gumama

4 od 10 vozača voze se na opasnim gumama

Gotovo 40 posto automobila ima najmanje jednu gumu koja je opasna ili vrlo opasna

Zima još nije završila
Zašto se više „pada“ na tehničkom pregledu
Praktični savjeti za smanjenje potrošnje goriva

Istraživanje je u Velikoj Britaniji napravio Michelin u suradnji s Kwik Fit, a na parkiralištima diljem Ujedinjenog kraljevstva pregledano je više od 500 vozila. Tehničari ovih dviju tvrtki tijekom pregleda pronašli su 27,56 posto vozila s najmanje jednom opasnom gumom dok je 12,01 posto guma ocijenjeno vrlo opasnima.

Stručnjaci iz Michelina smatraju kako vožnja s gumama koje nemaju odgovarajući tlak predstavlja ne samo rizik za živote i imovinu nego se istovremeno troši i novac vlasnika vozila. Kontrola tlaka u gumama trebala bi biti bitna ne samo iz kuta sigurnosti i povećanih troškova za gorivo te ubrzanog trošenja same gume, a što vam stvaraju neispravno napunjene gume nego i iz kuta zagađenja našeg okoliša.

Pri svakom točenju goriva možemo obaviti i provjeru tlaka u gumama

Uz sigurnost samog vozila, nedovoljno i previše napuhane gume opasne su i za ostale sudionike u prometu, pa tako i za pješake koji se mogu naći u blizini kada vozač mora naglije kočiti ili napraviti manevar izbjegavanja.

Michelin procjenjuje da nedovoljno napuhane gume vozače u gradu veličine oko pola milijuna stanovnika koštaju više od 2 milijuna funti godišnje kroz nepotrebnu potrošnju goriva te još i dodatno pumpanje nepotrebnog CO2 u atmosferu.

Stoga, uz provjeru profila gume i termina njezine zamjene obavezno što češće provjeravajte i tlak u gumama, minimalno svaka dva tjedna.

KOMENTARI