3u1: Novi Citroen C5 X je i limuzina i karavan i SUV

3u1: Novi Citroen C5 X je i limuzina i karavan i SUV

Citroen se vraća u klasu velikih limuzina, no novi C5 X je sve samo ne standardni predstavnik te klase, a prvi je model koji donosi i novi adaptivni ovjes Advanced Comfort, koji uz istoimena sjedala nudi vrhunski komfor za sve putnike.

Sve što znamo o potpuno novom kompaktu Citroënu C4 i ë-C4
Auto Centar Šatrak postao novi distributer marke Citroën!
Putnički automobil prilagođen poslovnim korisnicima sa 100 posto odbitka PDV-a

Jučer je Citroen predstavio dugo očekivanog nasljednika modela C5, koji je u novom izdanju dobio i naziv X, kako bi se povezao sa svojim prethodnicima, a istovremeno je najavljeno i kako će C5 Aircross nastaviti svoj put uz ovaj novi model. Uostalom, C5 X bi trebao ponuditi puno više prostora i luksuza u odnosu na C5 Aircross.

Sprijeda novi C5 X izgleda kao uvećani model C4, a također donosi novi dizajnerski potpis dnevnih LED svjetala V oblika, no drugačija bočna linija, kao i dizajn stražnjeg dijela ga u potpunosti odvajaju od manjeg C4. Novi model je dug 4.805 mm, širok 1.865 mm i visok 1.485 mm, dok međuosovinski razmak broji čak 2.785 mm dužine. Uz to, tu je i prtljažnik obujma 545 litara pravilnog oblika, a preklapanjem stražnjih sjedala obujam mu raste na 1.640 litara.

Iz Citroena stižu i informacije o pogonskim motorima, a u ponudi će biti benzinci i plug-in hibrid. Detaljnije informacije su objavljene o potonjem, koji će razvijati maksimalnu snagu od 225 KS, a ugrađena baterija mu omogućuje vožnju do 50 km samo na struju. Navodi se i kako će maksimalna brzina kojom se može voziti na struju biti 135 km/h.

Citroen na novom C5 X uvodi i novi adaptivni ovjes naziva Advanced Comfort, koji u kombinaciji s Advanced Comfort sjedalima omogućuju putnicima izrazito udobnu i tihu vožnju, a tu su i velike staklene površine koje osiguravaju dovoljno prirodnog svjetla, pa će duga putovanja s ovim modelom biti laka.

Unutrašnjost je dizajnirana u tipičnom Citroenovom stilu, a donosi i novi 12-inčni središnji multimedijski sustav s novim softverom koji je modernijeg izgleda, ali i puno brži u radu te se lako koristi. Naglasak je stavljen na povezivost, a putnike očekuje i bežični punjač, kao i četiri USB utičnice za lakše punjenje gadgeta.

Nadogradnja softvera se odvija Over-The-Air, a tu je i podrška za glasovne naredbe, s prepoznavanjem prirodnog izgovora. Tu su i najnoviji sigurnosni sustavi, a C5 X nudi autonomnu vožnju drugog stupnja, što uključuje adaptivni tempomat s funkcijama Stop&Go, sustav za pomoć pri vožnji autocestom, te sustav za zadržavanje vozila unutar trake. Tu je i sustav za nadzor vozila u 360 stupnjeva, sustav za prepoznavanje nailaska vozila straga.

Početak prodaje novog Citroena C5 X se očekuje u listopadu, a prvi primjerci će se isporučiti kupcima do kraja godine, no još uvijek nisu poznate cijene, koje će biti objavljene naknadno.

KOMENTARI