23. svjetski susret vlasnika i ljubitelja Citroëna 2cv u Samoboru

23. svjetski susret vlasnika i ljubitelja Citroëna 2cv u Samoboru

Od 30. srpnja pa do 4. kolovoza 2019. u Samobor stiže 4000 do 5000 vlasnika Citroëna 2cv vozila

U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo Citroen 2CV se pojavljuje kao kočija
U Samobor stiglo 3500 Citroёnovih vozila, a najviše je Spačeka
Što je sve obilježilo 100 godina Citroëna

Na svjetskom susretu vlasnika Spačeka (2cv) u Samoboru krajem srpnja očekuje se 12.000 sudionika te nekoliko tisuća vozila iz 30-ak zemalja. Bit će to jedan od najvećih automobilskih događaja u Hrvatskoj, a radi se o susretu koji se od 1975. svake dvije godine održava u drugoj zemlji. Zaljubljenici u ove dvocilindraše dolaze čak iz daleke Australije i Obale Bjelokosti.

Organizator susreta u Samoboru je Hrvatski 2cv Citroën klub s djelovanjem od 1988. godine, prethodno se do 1. ožujka 2016. zvao Klub prijatelja Citroën vozila Hrvatske, a član je međunarodne udruge Citroën klubova osnovane 2004. u Parizu (ACI – Amicale International Citroën). Klub okuplja vlasnike i simpatizere Citroën vozila iz cijele Hrvatske, prvenstveno modela 2cv (Spaček), 2cv AK (Spaček furgon), Dyane, Acadyane, DAK, Ami 6 i Ami 8, Mehari, Visa Club, HY.

Ove se godine obilježava prvo stoljeće francuskog proizvođača Citroën te će biti izložen „Muzej 100 godina Citroëna“. Posjetitelji će moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku.

Posjetitelji svjetskog susreta Spačeka imat će na površini od 200.000 kvadratnih metara na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom (ulica Hrvatskih branitelja 3, Samobor), komercijalnu zonu s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak… Svaki dan će od 10 do 17 sati biti organizirane igraonice za djecu, koncerti i nastupi DJ-a.
30. srpnja u 10:30 sati otvorit će se 2cv muzej, a službeni ceremonijal otvaranja 23. svjetskog susreta Spačeka održat će se 31. srpnja u 20 sati. Slijedi još nekoliko zanimljivih događanja poput izbora najoriginalnijeg i najljepšeg Spačeka, najbolje adaptacije vozila te predstavljanje najstarijeg Spačeka.

KOMENTARI