Test: Renault Austral E-Tech Full Hybrid Iconic Esprit Alpine 200

Test: Renault Austral E-Tech Full Hybrid Iconic Esprit Alpine 200

Nakon ne baš preuspješnog Kadjara, Renault je sada ponudio puno ozbiljniji model Austral, a testni je kompaktni SUV oduševljavao niskom potrošnjom i odličnim izgledom, a to mu nisu jedini aduti koje može ponuditi

Započela cestovna testiranja novog Renaulta Austral, nasljednika Kadjara
Test: Renault Austral techno mild hybrid 160 auto
Vozili smo novi Renault Austral, nasljednika Kadjara, čije cijene startaju od 29.990 eura

I u Renaultu su priznali kako je Kadjar bio prebrz odgovor na konkurenciju, no naučili su lekciju i sada je na tržište stigao Austral. Novo ime Renaultovog kompaktnog SUV modela najavljuje mnogobrojne promjene u odnosu na prethodnika, a one su vidljive već na prvi pogled.

Zaobljene i blage linije prethodnika zamijenjene su oštrijim kutevima, tu je i standardni potpis LED dnevnih svjetala, a prednja maska većih dimenzija i sportski branik nagovještavaju kako nije riječ o bilo kakvom SUV modelu. Gledajući s boka, velike limene površine i maleni prozori daju robusniji izgled, a izdužena stražnja svjetla naglašavaju širinu vozila. Naravno, nezaobilazni su i plastični obrubi karoserije, koji su u ovoj izvedbi sjajno crne boje, a crne boje je i krov, te kao šlag na desertu je tu Schieste mat siva boja karoserije, koja se vozi na 20-inčnim aluminijskim naplatcima. Stvarno je nepošteno reći kako Austral u ovoj izvedbi ne izgleda atraktivno.

A ovog puta nije riječ samo o sportskom izgledu, već je riječ i o SUV-u koji ima sportski pedigre. Postavljen je na novu platformu imena CMF-CD a dolazi i s novim full hibrid E-TECH pogonskim sustavom koji se temelji se na novom 1,2-litrenom 3-cilindarskom motoru s turbopunjačem koji razvija snagu od 96 kW/131 KS i 205 Nm okretnog momenta, a koji je kombiniran s električnim motorom za dodatnu isporuku snage i okretnog momenta (50 kW/68 KS i 250 Nm), litij-ionskom baterijom kapaciteta 2 kWh (400 V) i mjenjačem s dva stupnja prijenosa za električni motor i četiri stupnja za benzinski motor. Ovaj mjenjač s 15 načina rada može podnijeti više okretnog momenta (do 410 Nm u usporedbi s 350 Nm za prvu generaciju) i snage te nudi brži odziv, a ukupna snaga sustava je 147 kW/200 KS.

Neki bi rekli da je to malo, i slažemo se. S ovim modelom nećete obarati brzinske rekorde, no ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 8,4 sekunde, dok je maksimalna brzina 180 km/h. Ali Renault je ovdje više igrao na adute s područja tehnologije, pa je u ovaj model ugradio opcijski 4CONTROL Advanced sustav zakretanja stražnjih kotača, koji mu omogućuju bolje ležanje i brže prolaske kroz zavoje. Upravljački aktuator ugrađen na njegovu stražnju osovinu može zakretati stražnje kotače u suprotnom smjeru od prednjih do kuta od 5° (u usporedbi s 3,5° u prethodnoj generaciji ovog sustava)! Tu je i multi-link stražnji ovjes za bolje prianjanje na cestu, a sve to omogućuje udobniju vožnju i bolju stabilnost u svim uvjetima.

Tu je i već dobro poznati Multi-Sense sustav kojim vozač bira način vožnje, a predefinirane su postavke Eco, Comfort i Sport. Naravno postoji i način rada gdje vozač sam može podesiti postavke kako njemu odgovaraju. Postavke omogućuju prilagodbu ponašanja vozila te kontrolu rada pojedinih elemenata kao što su otpor upravljača, odziv motora i ovjesa, kontrola prianjanja i dinamička kontrola vozila. A sada je moguće lako mijenjati načine rada putem tipke na upravljaču.

Iako baterija nema veliki kapacitet, Austral se često vozi na struju, izuzev na autocesti, pa je prosječna potrošnja izuzetno niska – 6,6 litara, što za preko tonu i pol težak SUV s 200 KS nije puno. Naravno, uz lakšu nogu na gasu ona se može još malo spustiti, no ne pretjerano puno. Samo je šteta što je benzinski motor, kada se upali, prilično glasan i grub u radu, a mjenjač zna biti svojeglav pa nekada prerano prebaci u višu brzinu, ili pak predugo ostaje u istoj brzini. No to se odnosi na vožnju na autocesti i na otvorenim cestama, ali u gradu je puno kultiviraniji i bolje odrađuje svoj posao. No kada se sve zbroji i oduzme, Austral je ugodan u vožnji.

Tome pridonose i dobna sjedala raskošnih dimenzija, pa ni veće osobe neće imati osjećaj da sjede na premalim sjedalima. Puno prostora sprijeda se nastavlja i straga, gdje se mogu smjestiti odrasle osobe čak i kada su prednja sjedala pomaknuta do kraja. Osim toga, Renault je na ovom modelu ponudio i kliznu stražnju klupu od dva dijela koja se može uzdužno pomicati za 16 cm. To omogućuje ili više prostora za putnike ili više prostora za prtljagu. Tako obujam prtljažnika varira između 430 litara i 555 litara, dok je s preklopljenim stražnjim naslonom obujam od 1455 litara.

Kada se smjestite na vozačku poziciju dočekuje vas unutrašnjost koja je predstavljena na električnom Meganeu, a donosi novi upravljač i instrumente i multimediju u obliku slova L. Digitalni instrumenti se prikazuju na 12-inčnom zaslonu koji se može konfigurirati, a uvijek je pregledan i lako čitljiv, dok je okomito postavljen središnji zaslon dijagonale 12 inča, koji se također može prilagođavati. Sustav je brz u radu, a moramo spomenuti da nije uvijek intuitivan i ponekad je neku osnovnu funkciju teško pronaći. Također, kako glazbu slušamo s USB sticka, svaki puta kada smo upalili auto, automatski je bio upaljen radio i ponovno smo morali prebacivati izvor glazbe. Do sada se to nije događalo ni u jednom Renaultu, čak ni u električnom Meganeu kojeg smo nedavno testirali, pa je možda samo riječ o nadogradnji sustava. Komandama klimatizacije se upravlja putem fizičkih tipki koje su smještene ispod zaslona, a rukovanje je jednostavno i intuitivno. Za pohvalu su i mnogobrojni otvoreni i zatvoreni pretinci, a zanimljivo je i rješenje površine za bežično punjenje mobitela. Ono se nalazi između sjedala, na kliznom dijelu ispred naslona za ruke, a tamo je postavljeno i odmorište za ruku. Sve to je klizno a ispod njega se nalazi veliki zatvoreni pretinac za stvari. Jedino je šteta što ni jedna površina u pretincima nije gumena ili presvučena nekim drugim materijalom, pa predmeti zveckaju ili se kližu. Također, moramo reći i kako putnike na stražnjim sjedalima očekuju dva USB-C priključka, kao i ventilacijski otvori.

Austral je miljama daleko od svojeg prethodnika, a pritom mislimo u pozitivnom smjeru, a sada se poseban naglasak stavlja na tehnologije i udobnost u vožnji, ali i na izgled. Cijena testnog modela s dodatnom opremom se popela na 49.760 eura, no bez opcija mu je cijena 43.790 eura. Naime, dvije najskuplje opcije su 4CONTROL Advanced sustav po cijeni od 1500 eura i metalik boja od čak 1800 eura! Sve ima svoju cijenu. Doduše, postoji opcija nešto „slabijeg“ paketa opreme Techno Esprit Alpine, a tada cijena pada na 40.490 eura. S druge strane cjenika je pak početni model Evolution s ručnim mjenjačem i sa 140 KS snažnim blagohibridnim motorom po cijeni od 30.490 eura.

TEHNIČKI PODACI: Renault Austral E-Tech Full Hybrid Iconic Esprit Alpine 200
Dimenzije (DxŠxV) 4510 x 1825 x 1618 mm
Osovinski razmak 2667 mm
Masa vozila/dopuštena nosivost 1592 kg/ 509 kg
Veličina prtljažnika 430 – 555/1455 litara
Vrsta motora/broj cilindara Hibridni/3
Pogon Prednji kotači
Mjenjač Automatski, 7 stupnjeva prijenosa
Snaga 147 kW / 200 KS
Okretni moment 205 Nm
Najveća brzina / Ubrzanje 0-100 km/h 180 km/h / 8,4 s
Potrošnja (prosječna l/100 km) 6,6
CO2 emisija 105 g/km
Cijena 49.760 eur (374.916,72 kn)
Oprema 12-inčni multimedijski sustav, automatski dvozonski klima-uređaj, Matrix LED svjetla, senzor za kišu, tempomat, 20-inčni aluminijski naplatci, sportska sjedala, 4CONTROL sustav, Harman Kardon audio sustav…

 

KOMENTARI