Zahtjev za vozačku dozvolu moguć i elektroničkim putem

Zahtjev za vozačku dozvolu moguć i elektroničkim putem

Amerikanci sve kasnije polažu ispit za vozačku dozvolu
Oduzimanje vozačke dozvole, zatvor, pa čak i oduzimanje vozila
Imate li kaznene bodove? Provjerite svoju vozačku dozvolu

Ne želite li čekati u redu u policijskim upravama i tako gubiti vrijeme kako biste podnijeli zahtjev za vozačku dozvolu, sve možete napraviti preko računala koristeći se sustavom e-Građani. Predaja elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani moguća je samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku, novost je koju donosi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o vozačkim dozvolama (NN 86/17).

Kako biste elektroničkim putem podnijeli zahtjev, morate imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom. Postupak je sljedeći: građanin kroz sustav e-građani uz zahtjev dostavlja skenirane isprave koje mora priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole:

– uvjerenje o položenom vozačkom ispitu
– zdravstveno uvjerenje.
Fotografija i potpis podnositelja zahtjeva preuzimat će se iz Informacijskog sustava MUP-a. Detaljne upute za predaju zahtjeva za vozačku dozvolu.

Predaja zahtjeva za prvu HR vozačku dozvolu

Do svoje nove vozačke dozvole (bilo prve ili zamjene postojeće), nakon što se dovrši izrada, moći ćete na sljedeće načine:
– preuzimanjem u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj je upućen elektronički zahtjev za izdavanje vozačke dozvole
– dostavom na adresu prebivališta ili boravišta putem dostavne službe (ova opcija košta 30 kn).

Izmijenjeni Pravilnik o vozačkim dozvolama propisuje i nove dimenzije fotografija koje sada iznose 35 x 45 mm umjesto dosadašnjih 30 x 35 mm. Dakle, svi oni koji će od 4. rujna 2017. podnositi zahtjev za novu vozačku dozvolu u policijskoj upravi ili postaji, moraju imati fotografije novih dimenzija. Podnosite li zahtjev elektronski, ne morate imati fotografiju.

Predaja zahtjeva za zamjenu HR vozačke dozvole

Cijena izrade vozačke dozvole

U redovnom postupku vrijeme izrade nove vozačke dozvole je 30 radnih dana dok je cijena cijelog postupka 166 kn tako da nećete dobiti ništa povoljniju cijenu ukoliko sve obavite preko sustava e-Građani. Ušteda je vrijeme koje nećete morati izgubiti i trošak dolaska do policijske uprave.

Odlučite li se za ubrzani postupak (koji nije moguć preko sustava e-Građani) cijena je 215 kuna a vozačku ćete dobiti za 3 dana. Žurni postupak (također nije moguć preko sustava e-Građani) omogućuje da do vozačke dozvole dođete za samo 24 sata, a to će vas koštati 465 kuna.