Vidite li pročitati registraciju s 20 metara?

Vidite li pročitati registraciju s 20 metara?

5% vozača ne može pročitati registarsku pločicu sa samo 20 metara udaljenosti

U 8 nesreća poginulo 12 osoba, glavni uzrok stradavanja je velika brzina
Preporuka policije zbog jakog i olujnog vjetra
Tri smrtno stradale osobe upozorenje su na preveliku brzinu vožnje

Zabrinjavajuće je policijsko izvješće prema kojem pet posto vozača motocikala u testu provedenom od 1. ožujka do 20. kolovoza nije moglo raspoznati slova i brojeve na registarskim pločicama drugih vozila udaljenih od njih samo 20 metara.

Policija britanskog West Midlandsa je u sklopu kampanje za zaštitu motociklista provela brz i jednostavan test s potencijalno velikim opasnostima. U Velikoj Britaniji od 2001. godine zakon od vozača zahtijeva sposobnost da pri sunčanom svjetlu mogu pročitati registarsku pločicu na udaljenosti dva i pol Routemaster autobusa ili četiri do pet obiteljskih automobila, što je oko 20 metara.

Ova provjera obavezni je dio testiranja vozača, a ponavljaju ju vozači stariji od 70 godina. Ukoliko neki vozač ne udovoljava testu vidljivosti, policija od 2013. godine može vozaču oduzeti vozačku dozvolu, a osnova za postupanje je Cassijev zakon. Zakon je naziv dobio po 16-godišnjaku Cassie McCordu, učeniku poginulom 2011. godine kada je jedan stariji vozač skrenuo na pločnik po kojem se dječak vozio. Naime, nekoliko dana prije 87-godišnji vozač nije prošao policijski test, ali nije htio odustati od posjedovanja vozačke dozvole.

Istraživanje je objavio mycarcheck.com.

KOMENTARI