Već u travnju stiže novi Seat Leon i Leon ST

Već u travnju stiže novi Seat Leon i Leon ST

Seat je predstavio četvrtu generaciju Leona u izvedbi s 5 vrata i karavan s oznakom ST, a osim dizelskih i benzinskih motora, u ponudi će biti i plug-in hibrid s 204 KS i dosegom na struju do 60 km.

Novi BMW X5 xDrive45e troši samo 2,1 litre benzina
I Renault Megane dobiva plug-in hibridni pogon
Suzuki Across je novi plug-in hibridni SUV, a dolazi već ovu jesen

Više od 2,2 milijuna primjeraka Seat Leona je prodano u prve tri generacije, a nova generacija je napravljena kako bi nastavila taj uspješan put. Novi Leon je postavljen na poznatu MQB Evo platformu koju koriste mnogi modeli VW koncerna, a kod nove generacije međuosovinski razmak je narastao za 50 mm (2.686 mm) što će doprinijeti više prostora putnicima na stražnjim sjedalima.

Iako je nešto uži (-16 mm) i niži (-3 mm), novi Leon je narastao u dužinu za 86 mm (4.368 mm), odnosno za 83 mm (4.642 mm) kod karavanske ST izvedbe, te uz veći međuosovinski razmak nudi puno više prostora u unutrašnjosti. I obujam prtljažnika je narastao u obje verzije, te on sada iznosi 380 litara kod kompaktne izvedbe, odnosno 617 litara kod karavana.

Unutrašnjost je također potpuno nova i modernije je dizajnirana, a sada je i Leon dobio opcijsku 10,58-inčnu digitalnu instrument ploču. Glavni multimedijski zaslon je smješten na vrhu središnje konzole i veličine je 8 inča, dok u skupljim paketima opreme dolazi u veličini od 10 inča, a uvijek podržava Android Auto i Apple CarPlay. Tu su i bežični punjač za smartfone, ali i još jedna novost – trozonski automatski klima uređaj. Osim toga, ugrađeni su i svi najnoviji sigurnosni sustavi pomoći vozaču, a novost je i sustav Exit Assist koji sve putnika upozorava na promet ili bicikliste prilikom otvaranja vrata radi izlaska iz vozila.

Ponuda motora je bogata, ali i raznolika, pa su tako u ponudi turbo benzinci snage 90 KS, 110 KS, 130 KS, 150 KS i 190 KS, gdje potonji dolazi isključivo s DSG automatskim mjenjačem. Dizelsku ponudu čine motori snage 115 KS i 150 KS, a kod karavanske ST izvedbe izvedbu sa 150 KS je moguće dobiti i s 4Drive pogonom na sve kotače.

U ponudi je i CNG motor na prirodni plin koji razvija 130 KS, a tu su i blage hibridne (mild-hibrid) izvedbe benzinaca sa 110 KS i 150 KS koje su potpomognute 48V sustavom. Posljednja izvedba u ponudi je plug-in hibrid ukupne snage 204 KS i DSG mjenjačem koji ima doseg na baterije do 60 km.

Novi Seat Leon na naše tržište stiže već u travnju, a iako cijene još nisu poznate, očekujemo kako će startati ispod 140.000 kuna.

KOMENTARI