Toyota Yaris dobiva i snažniji hibridni pogonski sustav

Toyota Yaris dobiva i snažniji hibridni pogonski sustav

Za novu modelsku godinu Yaris dobiva dodatan hibridni pogonski sustav snage 130 KS, ali i poboljšane i nove Toyota T-Mate sustave, a promjena ima i u unutrašnjosti.

Najavljen Yaris Cross s novim hibridnim pogonskim sklopom i drugim novostima
Stiže Mazda od gotovo pet metara: CX-80 donosi 7 sjedala
Test: Toyota Aygo X Undercover by Jun Takahashi

Toyota je pripremila određene promjene na Yarisu nove modelske godine 2024., a najveća je novost dodatan hibridni pogonski sustav. Naime, uz već postojeći Hybrid 115, u ponudu stiže i izvedba Hybrid 130.

I dok je osnova sustava ista, nova izvedba nudi maksimalnu snagu od 96 kW/130 KS, što je 15 KS više nego do sada, povećan je i okretni moment sa 141 Nm na 185 Nm. On će omogućiti bolja međuubrzanja, a bolje je i ubrzanje od 0 do 100 km/h. Tako snažniji Yaris sada ubrzava za 9,2 sekunde, što je pola sekunde bolje nego do sada, a maksimalna brzina od 175 km/h je ostala ista.

Prosječna je potrošnja ostala gotovo ista, 4,2 do 5,1 litre, dok je razina CO2 između 96 i 116 g/km, ovisno o izvedbi. Osim toga, Toyota kaže i kako je odziv na gas sada brži, a snažniji će hibridni pogonski sustav biti dostupan u izvedbama GR Sport i Premiere Edition, a na pojedinim će tržištima biti dostupan i u izvedbi High.

Toyota u Yarisu već serijski nudi mnogobrojne sigurnosne sustave, kao i sustave pomoći vozaču, a među njima je i sustav za sprječavanje nekontroliranog ubrzanja, sustav za zaustavljanje u nuždi, kao i ograničivač brzine u suradnji sa sustavom RSA, a serijski dolazi i sustav ažuriranja putem zraka (OTA).

Toyota je pripremila i novosti u unutrašnjosti koja uključuje 7-inčnu digitalnu instrument ploču (serijski od srednje razine opreme), ili u boljim paketima opreme onu dijagonale 12,3 inča, a u ponudi je i novi multimedijski zaslon koji dolazi u veličinama od 9 ili 10,5 inča. Tu je i Toyota Smart Connect multimedijski sustav s bržim odzivom i navigacijom u oblaku, kao i podrškom za glasovne naredbe.

Sada je dostupno i bežično povezivanje s Apple CarPlay i Android Auto uređajima, a tu su i dva USB-C priključka. Do sada je bio dostupan samo jedan i to klasični USB prikključak.

U ponudu stiže i nova Neptune plava boja s kontrastnim crnim krovom na izvedbi Premiere Edition, a ona dobiva i nove 17-inčne aluminijske naplatke. Premiere Edition izvedba će biti dostupna i u platinasto biserno bijeloj boji, kao i u srebrnoj metalik boji.

Na nekim će tržištima biti omogućena on-line rezervacija već od 01. lipnja, no prve se isporuke očekuju na jesen. Također, cijena novih izvedbi nije najavljena, no bit će poznata uskoro.

KOMENTARI