Toyota testira i Corollu Cross s pogonom na vodik

Toyota testira i Corollu Cross s pogonom na vodik

Nakon Hiluxa, Toyota je započela s testiranjima pogona na vodik na najnovijem kompaktnom SUV modelu Corolli Cross.

Toyota je razvila module za pohranu vodika upotrebom visokotlačnih spremnika od smole
Hyundai priprema dva malena električna vozila s cijenom ispod 20.000 eura
Dacia Bigster koncept je najava novog velikog SUV-a sa 7 sjedala

Toyota vjeruje kako se ne treba oslanjati samo na jedno rješenje s nultom emisijom zagađenja, stoga sve detaljnije razvijaju pogon na vodik. Nakon serijske limuzine Mirai, Toyota je već započela s testiranjima na pick-up modelu Hilux, a sada stiže vijest kako se s istim pogonom testira i najnoviji kompaktni SUV – Corolla Cross.

Toyota već niz godina testira pogon na vodik, a i jedna je od rijetkih tvrtki koja već u prodaji ima takav model, limuzinu Mirai, koja je prije par godina predstavljena već u drugoj generaciji. Sada je na red došao još jedan testni model, a riječ je o kompaktnom SUV modelu koji dolazi pod imenom Corolla Cross H2 Concept.

On je opremljen s trocilindričnim 1,6-litrenim turbo motorom iz GR Corolle s tehnologijom motora s direktnim ubrizgavanjem vodika pod visokim pritiskom. Trenutno su u fazi testiranja u realnim uvjetima na cesti, a uskoro kreće i zimsko testiranje na sjevernom dijelu Japana. Ovaj motor se razvijao za utrke, a sada je na redu da se vidi kako se ponaša u svakodnevnim uvjetima na cesti.

Naravno, put je još dug, a Toyota kaže kako je trenutno na 40 % prijeđenog puta do potpuno serijskog automobila, a tko zna, ova tehnologija možda nikada neće zaživjeti na normalnim automobilima, već će se ipak moći koristiti samo za utrke. Vrijeme će pokazati.

KOMENTARI