Prema istraživanjima Hrvati žele više sigurnosti na cestama

Prema istraživanjima Hrvati žele više sigurnosti na cestama

Rezultati nedavne internetske ankete koju je proveo Goodyear, odnos prema vozilima i vožnji u budućnosti pokazali su kako Hrvatima u vožnji najviše nedostaju informacije koje mogu poboljšati sigurnost i spriječiti nesreće.

A sada nešto potpuno drugačije iz Toyote: C+WALK T je baterijsko električno vozilo na tri kotača
Jaguar Land Rover razvija nove materijale za dugovječnost i smanjenje težine vozila
S novim Qashqaijem Nissan u Europi predstavlja laganu aluminijsku tehnologiju

U Goodyearu je kratka internetska anketa provedena uz uporabu aplikacije Facebook Messenger u kojoj je brbljavi robot Goody sudionike vodio kroz interaktivnu priču Utrka svih utrka. Sudionici su u ulozi natjecatelja ušli u 23. stoljeće, dokazali se na najvećoj automobilskoj utrci svih vremena i odgovarali na pitanja o budućoj mobilnosti. Ispitivan je odnos Hrvata prema vozilima i vožnji ubuduće, a istodobno su istraživane i aktualne kupovne navike i želje vozača u vezi s razvojem tehnologije, odnosno s dobivanjem informacija koje bi pozitivno utjecale na vozno iskustvo.

Kao najkorisnije i najvažnije savjete 44 % Hrvata prepoznalo je informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost u prometu i spriječile eventualne prometne nesreće, a na drugo mjesto su s 33 posto postavili informacije o kontroli tlaka i najbližim mjestima gdje se gume mogu napuhati. Ta briga ubuduće možda više neće postojati jer će Goodyearova najnovija konceptna guma reCharge s nepneumatskom konstrukcijom posve ukloniti potrebu za provjeravanjem tlaka i moguće komplikacije zbog probušene gume. Kao manje važne savjete sudionici ispitivanja odabrali su informacije o prometnim zastojima i alternativnim putovima te informacije o najbližim parkiralištima, koje su postigle samo jedan posto.

Omiljenost internetske kupnje u posljednjim godinama raste i u Hrvatskoj, što potvrđuju i rezultati ispitivanja. Čak 40 % sudionika odgovorilo je kako bi gume radije naručili na internetu, osobito kad bi prodavač na adresi naručitelja obavio i zamjenu guma. Kupnja guma i zamjena u ovlaštenom servisu još uvijek prednjači, ali se razlika sve više smanjuje.

Ispitivanje je ujedno pokazalo da čak 79 % Hrvata smatra da će se osobna vozila u našoj budućnosti kretati zrakom. Hrvati su također skloni alternativama benzinskih vozila jer bi u slučaju slobodnog izbora većina odabrala električne (34 %) ili hibridne (31 %) automobile, a 35 % odlučilo bi se za benzinske. Puno su manje oduševljeni dijeljenim prijevozima, za njih bi se naime odlučilo svega 13 % ispitanika.

KOMENTARI