Toyota je započela europsku proizvodnju druge generacije modula gorivnih članaka

Toyota je započela europsku proizvodnju druge generacije modula gorivnih članaka

Toyota Motor Europe će module druge generacije gorivnih članaka proizvoditi u Bruxellesu, a kompaktniji i lakši moduli konstruirani su u dva različita formata.

Toyota T-Mate: niz Toyotinih sustava za sigurnost i pomoć vozaču
Potpuno novi BMW M2 će ujedno biti i posljednji neelektrificirani M model
Hyundai priprema dva malena električna vozila s cijenom ispod 20.000 eura

Toyotin cilj je ugljično neutralno društvo, a za postizanje tog cilja, kompanija razvija nekoliko tehnologija elektrifikacije, uključujući vodik, koji smatra jednim od najvažnijih temelja za smanjenje CO2. Toyotina posvećenost vodiku nadilazi putničke automobile i kompanija svoju tehnologiju vodikovih članaka čini dostupnom u modulima jednostavnima za korištenje za razne primjene.

Radi podrške širenju svoje tehnologije vodika iz automobila u druge namjene, sustav gorivnih članaka iz Toyote Mirai je preoblikovan u kompaktne module gorivnih članaka. Radi toga je u siječnju 2022. Toyota započela proizvodnju druge generacije modula, temeljenih na naprednoj drugoj generacije sustava gorivnih članaka. Ovaj novi sustav, koji je posložen u kompaktnije, lakše module, daje i veću gustoću snage. Moduli su dostupni u dva oblika, kockastom i ravnom, pravokutnom obliku radi pružanja veće fleksibilnosti i lakše prilagodbe za razne namjene.

Toyota je započela razvoj gorivnih članaka još 1992. godine i otad neprekidno dorađuje svoju tehnologiju vodika. Ovu novu, drugu generaciju modula gorivnih članaka će sastavljati proizvodni tim u Europi, u Centru za istraživanje i razvoj Toyota Motor Europe (TME), u Zaventemu, u Bruxellesu. Od siječnja 2022. u ovom novom pogonu smještena je pokretna traka za pokusno sklapanje kombinirajući tehnološki napredni proizvod i visoku kvalitetu sklapanja.

Toyota je odlučila sklapati svoje module gorivnih članaka druge generacije u Europi jer zamjećuje značajan porast potražnje u cijeloj regiji. U suradnji s poduzetnicima zainteresiranima za korištenje Toyotine tehnologije za svoje potrebe, Odjel za poslovanje gorivnim člancima TME-a će nuditi potrebnu inženjersku podršku za integraciju. Smještaj u blizini partnera i mogućnost pažljivog praćenja poslovnih mogućnosti će omogućiti kompaniji brzo povećanje proizvodnje.

Širenje poslovanja vodikom u Europi će biti ključan element u postizanju ciljeva Zelenog plana apsolutnih nultih emisija koje pridonose globalnom zatopljenju do 2050. godine. EU tvrdi da će za ispunjavanje ovog zahtjeva biti potrebno da „predvodnici na području klime i resursa“ razviju prvu komercijalnu primjenu novih tehnologija u ključnim industrijskim sektorima do 2030. godine. Pojava klastera za vodik u Europi je posljedica ujedinjavanja različitih sektora i udruživanje njihovih vještina, tehnologija i primjena – kao što su flote kamiona, autobusa i taksija te vodikova infrastruktura, radi stvaranja održivih poslovnih prilika, omogućavajući im procvat i pretvaranje u jezgru iz koje će nastati veći broj aktivnosti.

KOMENTARI