Subaru je predstavio šestu generaciju kompaktne Impreze

Subaru je predstavio šestu generaciju kompaktne Impreze

Na Sajmu automobila u Los Angelesu Subaru je predstavio novu generaciju Impreze, a po prvi puta će biti dostupna samo kompaktna izvedba ovog modela, a limuzina nije u planu.

Subaru je proizveo 20 milijuna vozila s pogonom na sva četiri kotača
Stražnji pogon, 230 KS i ručni mjenjač – to je novi Subaru BRZ
Subaru Viziv Adrenaline Concept na Ženevskom auto salonu

U rujnu je Subaru predstavio potpuno novu generaciju modela Crosstrek, koji nasljeđuje model XV, a sada je u SAD-u predstavio i novu generaciju Impreze, model koji ima mnogo toga zajedničkog s modelom Crosstrek, a koji ipak donosi nježniji, odnosno cestovni izgled.

Šesta generacija Impreze po prvi će puta biti dostupna isključivo kao kompakt s 5 vrata, a limuzinska izvedba nije u planu. I dalje je tu pogon na sve kotače, a u odnosu na prethodnika donosi 10 % veću čvrstoću.

Početni model dolazi pod imenom Impreza Sport, a pokreće ju 2,0-litreni benzinski motor koji razvija maksimalnu snagu od 113 kW/154 KS i pritom nudi 197 Nm okretnog momenta. Drugi, i posljednji, model u ponudi je Impreza RS koju pokreće 2,5-litreni boxer motor koji razvija maksimalnu snagu od 136 kW/185 KS i pritom nudi 241 Nm okretnog momenta. Obje izvedbe dolaze s Lineartronic CVT automatskim mjenjačem.

Snažnija izvedba dolazi sa snažnijim kočnicama, posebnim 18-inčnim aluminijskim naplatcima, aluminijskim papučicama, Harman Kardon audio sustavom s 10 zvučnika i ostalom opremom, a sve izvedbe serijski dolaze sa sustavom za nadzor mrtvog kuta, ulazak i pokretanje vozila bez ključa i ostalom opremom.

Unutrašnjost je također ista kao i kod modela Crosstrek, a ističe se 11,6-inčni Multimedia Plus sustav koji dolazi s podrškom za bežično spajanje s Apple CarPlay i Android Auto uređajima, a omogućuje daljinsko otključavanje i zaključavanje, daljinsko paljenje trube i svjetla, kao i mogućnost lociranja vozila.

Za sada nema informacija hoće li nova generacija Impreze stići u Europu, kao ni koji će je motori pokretati. Kako je već potvrđeno da Crosstrek stiže do kraja sljedeće godine, vjerojatno je kako bi nešto kasnije trebala stići i nova Impreza.

KOMENTARI