Stiže i električna limuzina iz Toyote: bZ3

Stiže i električna limuzina iz Toyote: bZ3

Toyota je u Kini predstavila drugi električni model iz bZ serije, a riječ je o velikoj limuzini s autonomijom od preko 600 km, a vjerojatno će se prodavati samo u Kini.

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ sa snagom do 761 KS
Sony Honda Mobility predstavlja prototip Afeela EV
Novi električni Mercedes EQE najavljen za predstavljanje na Salonu u Münchenu

Nakon SUV modela bZ4X, koji je već stigao i na naše tržište, Toyota nastavlja s predstavljanjem novih modela iz električne bZ serije. Na red je stigla veća limuzina koja je napravljena s kineskim partnerom BYD, a kako stvari stoje, ovaj će se model prodavati samo na tamošnjem tržištu.

Toyota bZ3 je duga 4725 mm, široka 1835 mm i visoka 1475 mm, a dolazi s velikim međuosovinskim razmakom od 2880 mm. Ako niste znali, na kineskom tržištu su limuzine s povećanim međuosovinskim razmakom iznimno tražene. Kao što možete vidjeti na fotografiji, prostora za koljena u drugom redi ima na pretek. Inače, ovaj model je postavljen na već dobro poznatu Toyotinu e-TNGA platformu.

U ponudi će biti dvije izvedbe, ona s elektromotorom snage 135 kW/184 KS i snažnija izvedba sa 180 kW/245 KS. Dolazi isključivo s pogonom na stražnje kotače, a težina praznog vozila je između 1710 kg i 1835 kg. Zna se i kako je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

Toyota nije specificirala kapacitet li-ion LFP baterije koju je razvio BYD, no s jednim punjenjem bi autonomija trebala biti preko 600 km po  tamošnjem CLTC načinu mjerenja. Nije spomenuto ni koja je snaga punjenja, no Toyota kaže kako će kapacitet baterije ostati iznad 90 % i nakon 10 godina korištenja.

Cijena za Toyotu bZ3 nije objavljena, no zna se kako će proizvodnja krenuti do kraja ove godine. Usporedno s objavom informacija o ovom modelu, već je najavljeno kako se radi i na ostalim bZ modelima, a objavljena je i zatamnjena teaser fotografija sljedećeg model.

KOMENTARI