Stigla je Toyota Highlander Hybrid sa 7 sjedala i velikim prtljažnikom

Stigla je Toyota Highlander Hybrid sa 7 sjedala i velikim prtljažnikom

U domaće je salone stigla nova Toyota Highlander, najnoviji hibridni SUV iz Toyotine ponude, kojeg krase i 7 sjedala u serijskoj opremi, kao i hibridni motor s 248 KS, a cijene kreću od 424.000 kuna.

Monovolumensku Daciju Lodgy zamijeniti će hibridni SUV sa 7 sjedala
Ovo je četvrta generacija za veliki SUV Mitsubishi Outlander
Jogger je novi Dacia model koji će biti dostupan i sa 7 sjedala

Na naše je tržište stigao najveći Toyotin SUV, model Highlander, koji je dostupan isključivo s hibridnim pogonom, a pridružuje se ostalim hibridnim SUV modelima iz Toyote. No ono što ga izdvaja od ostatka ponude je serijskih 7 sjedala.

Highlander je postavljen na Toyotinu TNGA-K platformu, koja mu omogućuje veliku prostranost. Međuosovinski razmak je dug 2.850 mm, a sjedala u drugom redu su klizna i mogu se pomicati za 180 mm. Dug je 4.966 mm, širok 1.930 mm i visok 1.755 mm, a nudi prtljažni prostor od 332 litre, kada su u funkciji svih 7 sjedala. Ako pak preklopite drugi i treći red sjedala, zapremnina mu raste na čak 1.909 litara.

Highlander pokreće hibridni sklop koji kombinira 2,5-litreni benzinski motor s Atkinsonovim procesom Hybrid Dynamic Force te prednji i stražnji elektromotor, a ukupna snaga sustava je 248 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h mu treba 8,3 sekunde, a maksimalno može voziti brzinom od 180 km/h.

Maksimalna brzina kojom može voziti samo na struju je 125 km/h, a prosječna potrošnja ovog modela je 6,6 litara. Nikal-metal-hibridna baterija je smještena ispod drugog reda sjedala, a puni se regeneracijom prilikom kočenja. Prekidač za odabir načina vožnje omogućava izbor jednog od sljedećih programa: ECO, NORMAL, SPORT i TRAIL. Sva četiri programa je moguće koristiti kada vozilo djeluje u električnom pogonu (program EV) kojim se zasebno upravlja.

Na našem tržištu je Highlander dostupan u tri razine opreme – Elegant, Executive i Premium, a već osnovni Elegant serijski dolazi s potpunim Toyota Safety Sense sustavima za pomoć vozaču, a tu su i Bi-LED glavna svjetla, 18-inčni aluminijski naplatci, automatski trozonski klima uređaj, presvlake od umjetne kože, 8-inčni središnji infotainment zaslon, 7-inčna digitalna instrument ploča i još dug popis ostale opreme. Cijena ovog modela kreće od 424.000 kuna.

Highlander Premium pak serijski dolazi i s panoramskim krovom s mogućnošću otvaranja, 12,3-inčnim središnjim infotainment sustavom, hlađenim prednjim sjedalima i grijanim sjedalima u drugom redu, kamere koje pokrivaju čitavo vozilo, unutarnji retrovizor s prikazom stražnje kamere, 20-inčne aluminijske naplatke, JBL ozvučenje i ostalu opremu, a cijena ovog modela kreće od 522.500 kuna.

KOMENTARI