Škoda predstavila natjecateljsku Fabiju RS Rally2

Škoda predstavila natjecateljsku Fabiju RS Rally2

Iz Škode Motorsport nam stiže novo reli vozilo koje je bazirano na četvrtoj generaciji Fabije, a uz novi motor donosi i mnoga poboljšanja svih karakteristika.

Hyundai je postao službeni Safety Car HAKS-a
Audi RS Q E-Tron spreman je za 2022 Dakar
Rally Show Santa Domenica: 90 vozača vozi makadamski rally

Škoda Fabia RS Rally2 je najnoviji model Škoda Motorsporta, koje je u odnosu na prethodnika poboljšano u svakom segmentu, a tu je i potpuno novorazvijeni motor. Riječ je o 1,6-litrenom turbo benzincu koji je baziran na 2,0-litrenim TSI motorima iz serije EA888, a koji koriste drugi RS modeli.

Navedeni motor razvija maksimalnu snagu od oko 214 kW/289 KS, a pritom je dostupan i okretni moment od 430 Nm. Motor je uparen s 5-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem i dva diferencijala, a pogon je na sva četiri kotača. Iz Škode kažu kako je mjenjač razvijen posebno za reli natjecanje, a omogućuje dobro ubrzanje, dok je maksimalna brzina ovog vozila oko 200 km/h.

Kako bi se ovo vozilo sigurno i brzo zaustavilo brinu se interno ventilirani kočioni diskovi, a veličina diskova se razlikuje ovisno o tome vozi li se utrka na asfaltu ili na šljunčanoj podlozi. Tu je i nešto veći međuosovinski razmak, koje omogućuje bolje ležanje i stabilniji stražnji kraj vozila.

Naravno, tu su i mnogi aerodinamični dodaci u vidu spojlera koji omogućuju bolje performanse, a u odnosu na prethodnu generaciju ovog modela, nudi se gotovo dvostruko veća sila potiska. Osim toga, tu su i dodatni otvori na karoseriji koji omogućuju iscrpno hlađenje. Uz to, vozač i suvozač se mogu osjećati sigurno, jer je Škoda poradila na njihovoj dodatnoj zaštiti, posebice prilikom sudara s boka.

U unutrašnjosti se koristi i novi, i u odnosu na prethodnika, veći zaslon koji omogućuje intuitivnije rukovanje tijekom utrka. Nova je i čitava središnja konzola sa svim dodacima koja su potrebna tijekom utrka, dok su maknute sve nepotrebne opcije, a tipka za paljenje vozila se nalazi na volanu, kako bi joj se moglo brzo i lako pristupiti.

KOMENTARI