Renault Grupa smanjila potrošnju energije za gotovo 10 % u manje od godine dana

Renault Grupa smanjila potrošnju energije za gotovo 10 % u manje od godine dana

Renault Grupa ubrzava provedbu svojeg plana energetske učinkovitosti, čime ukupnu potrošnju nastoji smanjiti za 12 % do kraja 2022., odnosno za 14 % do 2023., a kad je riječ o potrošnji energije po proizvedenom vozilu, cilj je do 2025. postići smanjenje od 40 % u odnosu na 2021.

Toyota testira i Corollu Cross s pogonom na vodik
Lexus konceptom LF-Z Electrified najavljuje ”sljedeće generacije Lexusa”
5,51 metar dužine za četiri osobe: ovako Audi vidi budućnost luksuznog prijevoza

Prvi rezultati inicijative za energetsku učinkovitost Renault Grupe, započete prije godinu dana, svakako su pozitivni: Grupa je već smanjila potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za gotovo 10 % (od čega se 13 % odnosi na smanjenje potrošnje plina), čime je odgovorila na potrebu za općenitim smanjenjem potrošnje energije u Francuskoj. Takvo smanjenje od 10 % predstavlja otprilike godišnju potrošnju jedne tvornice. Primjenom mjera i uspostavom posebne organizacijske jedinice, Renault Grupa nastoji smanjiti potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za 14 % (od čega se 17 % odnosi na plin) tijekom 2023. te za 40 % tijekom 2025. u usporedbi s 2021.

Kako bi ubrzala tu hitnu transformaciju, Renault Grupa u srpnju je osnovala „Radnu skupinu za energetsku krizu”. Jedan od prioriteta te posebne skupine jest smanjenje potrošnje po proizvedenom vozilu. Cilj je smanjiti potrošnju s 3,80 MWh po vozilu, koliko je iznosila u 2021., na 2,20 MWh u 2025. To bi odgovaralo smanjenju potrošnje energije po proizvedenom vozilu od 40 % u manje od pet godina. Taj novi cilj učvrstit će vodeći položaj Grupe u pogledu energetske učinkovitosti i njeno mjesto među najboljima u automobilskoj industriji u cijelom svijetu.

Osim djelovanja u području energetske učinkovitosti, Renault Grupa započela je s provedbom vrlo ambicioznog plana dekarbonizacije i postizanja energetske neovisnosti svoje industrije, s ciljem postizanja udjela obnovljivih izvora u kombinaciji izvora energije od 50 % u Francuskoj do 2026., a zatim od 100 % do 2030. Ambicija je Grupe postići ugljičnu neutralnost do 2025. kad je riječ o pogonu za proizvodnju električnih vozila ElectriCity, do 2030. kad je riječ o proizvodnim lokacijama u Europi, i do 2050. kad je riječ o industrijskim postrojenjima u ostatku svijeta.

KOMENTARI