Proizvodit će se električna verzija jednog od najljepših automobila na svijetu

Proizvodit će se električna verzija jednog od najljepših automobila na svijetu

Jaguar E-type se poizvodio od 1961. do 1975. godine u nekoliko različitih verzija te je do današnjeg dana ostao jedan od najljepših, ako ne i najljepši automobil na svijetu

Jaguar I-Pace na Ženeva International Motor Show 2018
Pogledajte zabavu s Jaguarom I-Pace po snijegu
Potpuno električni Jaguar F-Type

Na tragu stare slave, električna verzija E-type sportskog automobila stiže u prodaju, nakon što smo vidjeli koncept. Reakcije su pozitivne pa iz Jaguar Classica stiže potvrdna informacija. Konceptni E-type Zero model po prvi je put pokazan na Jaguar Land Rover Tech Festu u rujnu 2017. godine.

Jaguar Classic ponudit će po mjeri izrađeni E-Type uz električni pogon, što će biti pravi unikat jer će se kombinirati suvremena tehnologija iz električnog SUV-a Jaguar I-Pace i stručno restauriranje. Prve isporuke se očekuju tek na ljeto 2020. godine, a do tada će se znati više tehničkih specifikacija i pojedinosti.

Jaguar E-type Zero sigurno će se po tehničkim detaljima razlikovati od koncepta, ali poveznica s originalnim Jaguarom svakako će biti performanse i ubrzavanje koje se veže uz originalni Series 1 E-Type. Doseg s jednim punjenjem baterije trebao bi biti oko 270 kilometara, a koncept trenutno nudi 40 kWh bateriju, što je poput danas popularnih modela iz Renaulta i Nissana.

Električni pogonski sklop s reduktorom s jednim stupnjem prijenosa posebno je dizajniran za E-type, ali će se koristiti mnoge komponente iz električnog SUV-a Jaguar I-Pace. Inače, ako bi se usporedila masa ugrađene litij-ionske baterije s masom šest-cilindričnog XK motora koji se ugrađivao u standardni E-Type. Baterija će biti smještena na istoj poziciji kao što je bio motor u legendarnom modelu. Električni motor bit će smješten iza baterije, na mjestu na kojem bi inače bio mjenjač E-Typea.

U interijeru će Electric Jaguar imati touchscreen infotainment, ali dostupan samo kao opcija dok će u vanjskom dijelu pozornost privlačiti LED svjetla.

KOMENTARI