Predstavljen je električni BMW iX3

Predstavljen je električni BMW iX3

BMW je predstavio električni SUV iX3 koji na tržište stiže do kraja ove godine, a proizvodnja će se odvijati isključivo u Kini.

Novi BMW serije 3 morao je preživjeti i Dolinu smrti
Novi BMW serije 7 ima odličnu pomoć pri vožnji unatrag
U Zagrebu predstavljen potpuno novi BMW X6

Kada je 2018. bio prikazan kao koncept na Salonu automobila u Pekingu, električni iX3 je imao povećanu i spojenu prednju masku, odnosno ”bubrege”, no na jučerašnjem predstavljanju serijske izvedbe, ostali smo iznenađeni klasičnom maskom, koja u ovom slučaju čak nije ni povećana. Doduše, električnim automobilima ona nije ni važna, no radi brendiranja mora biti tu.

Električni BMW iX3 je klasičan SUV koji ovog puta dolazi s elektromotorom koji daje maksimalnu snagu od 286 KS i nudi 400 Nm okretnog momenta. To je dovoljno kako bi iX3 potjerao do elektronski ograničenih 180 km/h maksimalne brzine, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 6,8 sekundi.

Baterija ima kapacitet od 80 kWh i omogućuje doseg do 460 km s jednim punjenjem, a na brzom, 150 kW punjaču ćete je od 0 do 80 % nadopuniti za samo 30 minuta. Doduše, kod nas su uglavnom ugrađeni puno slabiji punjači, pa će i vrijeme trajanja punjenja biti puno duže.

Izvana iX3 donosi plave detalje na karoseriji, a isto se preslikava i u unutrašnjosti, pa se isti takvi detalji mogu vidjeti oko znaka na volanu oko mjenjača i oko tipke za paljenje. Unutrašnjost je dizajnirana u skladu s aktualnim trendovima, što znači kako nije futuristička, no s druge strane to je i dobro jer će vozači BMW-a moći i ovim modelom upravljati pojedinim funkcijama bez micanja pogleda s ceste.

BMW iX3 teži gotovo 2.200 kg, no nudi i nosivost od 540 kg, a tu je i prtljažni prostor koji u osnovi zaprima 510 litara, a preklapanjem stražnje klupe dobiva se korisni obujam od 1.560 litara.

Proizvodnja električnog BMW-a iX3 će se za sada odvijati isključivo u Shenyangu u Kini, a na europsko tržište bi trebao stići do kraja ove godine. U Njemačkoj cijena za BMW iX3 starta od 68.040 EUR (oko 510.000 kuna).

KOMENTARI