Potpuno nova Dacia Duster – kako vam se sviđa?

Potpuno nova Dacia Duster – kako vam se sviđa?

Maserati predstavlja Levante Trofeo na auto salonu u New Yorku
Tokyo 2019: Toyota BEV
Premijerni modeli predstavljeni na New York International Auto Show 2018

Druga generacija Dacije Duster bit će predstavljena na skorom IAA 2017, Frankfurtskom auto salonu, ali već se sada sve zna o rumunjskom SUV-u vrlo popularnom i u našim krajevima. Nakon predstavljanja saznat ćemo i hoće li Dacia Duster i dalje imati vrlo popularnu cijenu od oko 100.000 kuna ili će vizualne promjene utjecati i na povećanje cijene. Za sada se Duster može vidjeti samo izvana, a najava je da će i interijer doživjeti velike promjene, na bolje.

U video filmu pogledajte kako je dizajnirana nova Dacia Duster:

Ono što je vidljivo na prvim fotografijama je suvremeni SUV izgled kojim će Duster opasno ugroziti ostale SUV konkurente, gotovo dvostruko skuplje. Silueta vozila je ipak ostala vrlo slična prethodniku, a i dimenzije su identične: dužina 4315 mm, širina 2000 mm, a visina 1695 mm. Dakle, platforma je ista kao kod prvog Dustera.

Na fotografiji možete vidjeti prvu generaciju Dacije Duster, zatim redizajniranu prvu generaciju te najnoviju generaciju za 2018. godinu

U prednjem dijelu vozila stižu nova svjetla s dnevnim LED-icama u tri sekcije. Za sada se ne otkriva hoće li LED svjetla biti standardna oprema ili će se za njih ipak morati i nešto dodatno platiti. Najvjerojatnije će biti dio jačih paketa opreme.

Stiže i nova narančasta boja Atacama Orange koja dobro stoji uz prednji kromirani štitnik koji daje do znanja da je ovo SUV sposoban za štošta i izvan asfalta. Štitnik je otporan na ogrebotine, što je odlična informacija za one koji krenu u offroad avanture. Maska hladnjaka je nova, ali je i slična redizajniranom Dusteru prve generacije, u taj se dio nije previše diralo jer je već tada Duster postao daleko poželjniji dizajnom nego kad je predstavljen. Ipak, vizualno Duster izgleda širim.

S boka šira ramena odaju dojam snage, ali i zaštite putnika u vozilu. Pogled s boka otkriva još jedan detalj – vjetrobransko staklo je pomaknuto za 100 mm prema naprijed (u usporedbi s aktualnim Dusterom prve generacije) kako bi se dobio dinamičniji profil. Novi su i aluminijski nosači na krovu, 17-inčni kotači te istaknutiji lukovi iznad kotača.

U stražnjem dijelu su nova svjetla s četiri crvena kvadrata smještena na krajnjim rubovima vozila, s velikim natpisom Duster te stražnjim kromiranim štitnikom.

Novi Duster službeno će biti predstavljen 12. rujna 2017. na Frankfurtskom auto salonu IAA 2017 kada ćemo vidjeti što je dizajner David Durand napravio u interijeru nove Dacije. Za sada se ne otkrivaju niti motori, ali ne sumnjamo da će biti ugrađivani provjereni i dobri motori, uz pogon na sve kotače te prednji kod početnih modela.