Peugeot Sport predstavlja Hybrid4 500 kW

Peugeot Sport predstavlja Hybrid4 500 kW

Peugeot Sport i Total surađuju već 25 godina, a najnoviji uradak je novi hiperautomobil koji je konstruiran za Le Mans i kojim se najavljuje povratak na FIA-ino Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti.

Peugeot 9X8 Hypercar – spreman za utrku izdržljivosti
Peugeot i Total su predstavili Le Mans Hypercar
30 godina vrhunskih performansi: od modela Peugeot 905 do Peugeota 9X8

Već smo pisali o Peugeot Le Mans Hypercaru, a sada su konačno objavljene i glavne tehničke karakteristike ovog automobila. Podsjetimo se, automobil je nastao suradnjom Peugeot Sporta i Totala, a on je najava povratka na FIA Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti. Pogon je razvijen i napravljen u skladu s novim FIA pravilnikom. Pogon se sastoji od 2,6-litrenog benzinskog V6 motora s dva turbo punjača koji razvija maksimalnu snagu od 500 kW, odnosno 680 KS, a smješten je straga u sredini, dok je sprijeda ugrađen elektromotor snage 200 kW, odnosno 272 KS. Pogon je na sve kotače, a mjenjač je sekvencijalni sa 7 stupnjeva s polugicama za prebacivanje brzina iza volana. Snažna baterija pak ima visoku gustoću.

Benzinski motor teži 165 kg i pokreće stražnje kotače, dok ugrađeni elektromotor pokreće prednje kotače. Sustavom za kočenje će se upravljati elektronički, a vozač će moći prilagođavati snagu kočenja električnim motorom. Što se pak baterije tiče, ona je razvijena u suradnji s tvrtkom Saft, podružnicom Totala, a ona će biti smještena u karbonskom kućištu neposredno iza vozača i ispod spremnika za gorivo. Dizajnirana je da zajamči izdržljivost i ujednačene performanse tijekom utrka koje traju 24 sata ili dulje.

Iako motor s unutarnjim izgaranjem razvija 500 kW (680 KS), a električni motor 200 kW (272 KS), maksimalna propisana snaga na utrkama iznosi 500 kW. Pogonski sklop, konstruiran za projekt Le Mans Hypercar, razvijen je da se prilagodi različitim aspektima natjecanja:

– propisima je zabranjena uporaba električnog pogona ispod brzine od 120 km/h, stoga se električni motor uključuje samo iznad te brzine vozilo se pokreće s mjesta isključivo snagom motora s unutarnjim izgaranjem

– maksimalna snaga motora V6 s dvama turbopunjačima ograničena je na 300 kW (408 KS) i prilagođena da upotpuni maksimalnu snagu električnog motora (200 kW) koji se pokreće isključivo energijom iz baterije

– kada se upotrebljava električni motor, vozilo automatski aktivira pogon na sve kotače i tako poboljšava vozne osobine, primjerice prilikom prolaska zavojem pri većim brzinama

– kada se baterija visoke gustoće isprazni, motor s unutarnjim izgaranjem vraća se na snagu od 500 kW (680 KS) te se ponovno aktivira pogon na stražnje kotače. Prije početka utrke baterija se puni do punog kapaciteta s pomoću energije iz električne mreže, dok u vožnji radi samostalno i puni se isključivo energijom kočenja.

Sljedeće su iznimke obuhvaćene pravilnikom:

– snagu motora s unutarnjim izgaranjem moguće je povećati za 3 % na 515 kW (700 KS) na kraju ravnog dijela staze kada je baterija ispražnjena. U tim slučajevima električni motor funkcionira kao alternator snage 15 kW. Elektronički sustav vozila automatski primjenjuje takvu konfiguraciju.

– moguće je aktivirati benzinski, električni ili hibridni pogon za potrebe ulaska u boks ili kada je brzina ograničena na 60 km/h.

Hiperautomobil će u skladu s pravilnikom biti opremljen posebnim senzorima koji će u stvarnom vremenu nadzirati i dojavljivati razinu snage svih kotača FIA-i. Tako se osigurava usklađenost maksimalne snage s vrijednošću propisanom u pravilniku ”Ravnoteža performansi” (Balance of Performance). Početak ispitivanja na stazi predviđen je za kraj 2021. godine. Peugeot Sport i Total dotad će nastaviti razvijati svoj hiperautomobil pa ispitivanje pogonskog sklopa na testnoj klupi i simulatoru možemo očekivati već u prvoj polovici sljedeće godine.

KOMENTARI