Peugeot 9X8 Hypercar – spreman za utrku izdržljivosti

Peugeot 9X8 Hypercar – spreman za utrku izdržljivosti

Peugeot je predstavio hiperautomobil 9X8, s kojim će sljedeće godine nastupiti na FIA World Endurance Championshipu, odnosno natjecanju u izdržljivosti, a nasljednih je modela Peugeot 905 i Peugeot 908, hiperautomobilima koji su pobjeđivali na natjecanjima.

Peugeot Sport: 40 godina inovacija i uspjeha u autosportu
Veliki povratak Porschea na Le Mans već 2023. godine
Peugeot i Total su predstavili Le Mans Hypercar

Peugeot je s natjecateljskim modelom 9X8 prikazao i svoju ”Neo-Performance” strategiju koja se temelji na kombiniranju sportskih performansi, stilu i tehnološkim dostignućima. Tako model 9X8 odlikuje specifičan i atraktivan dizajn, a pokreće ga hibridni motor.

Peugeot 9X8 je direkti nasljednik dvaju modela, i to modela Peugeot 905, koji je pobijedio na Le Mans utrci 1992. i 1993. godine, te modela Peugeot 908, koji je na istoj utrci pobijedio 2009. godine. S novim modelom će se Peugeot natjecati na Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti 2022. godine (WEC), a u Peugeotu se nadaju kako će novi model nastaviti istim stopama, odnosno pobijediti.

Osim specifičnog dizajna bez stražnjeg spojlera, Peugeot 9X8 se može pohvaliti i snažnim pogonskim sustavom koji se sastoji od 2,6-litrenog V6 Twin-Turbo motora koji razvija maksimalnu snagu od 500 kW/680 KS i 200 kW snažnog električnog motora – generatora, a sustav je uparen sa 7-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem.

Visokonaponsku bateriju od 900 V, koju krasi i visoka gustoća, zajedno razvijaju Peugeot Sport i Saft, a još nisu poznate njene karakteristike, no trebala bi biti usavršena do utrke. Inače, tijekom jedne utrke 24 sata Le Mansa automobili prijeđu preko 3.300 milja, što je gotovo jednaka udaljenost koliko bolidi Formule 1 prijeđu ukupno tijekom jedne sezone. Stoga ni ne čudi kako je ova utrka za glasu kao teška i zahtjevna.

KOMENTARI