Održan je tjedan vodikovih tehnologija u Zagrebu

Održan je tjedan vodikovih tehnologija u Zagrebu

Krajem prošlog mjeseca Hrvatski sabor je podržao prijedlog Hrvatske strategije za vodik do 2050. godine, a tim povodom je Toyota Croatia organizirala susret s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Agencije za ugljikovodike.

5,51 metar dužine za četiri osobe: ovako Audi vidi budućnost luksuznog prijevoza
Honda i Sony će osnovati zajedničku tvrtku za razvoj električnih vozila
Ovo je potpuno nova Toyota Mirai s vodikovim gorivnim člancima

Krajem ožujka Hrvatski sabor podržao je prijedlog Hrvatske strategije za vodik do 2050. godine čiji je nacrt izradila Vlada RH, a to je bio odličan povod da Toyota Croatia organizira susret s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Agencije za ugljikovodike.Osim razgovora o budućnosti vodika i detaljima Strategije, okupljeni su imali priliku uživo vidjeti što Toyota radi u ovom području jer je zbog promocije vodikovih tehnologija u Zagreb stigao predvodnik električnih vozila s gorivnim člancima – Toyota Mirai.

Veselimo se najavi ovih velikih investicija u vodikove punionice i nadamo se da će njihova realizacija krenuti čim prije. Izgradnjom punionica vozila poput Toyote Mirai mogu doći u ruke domaćih vozača i oni će imati priliku osjetiti ovu potpuno čistu tehnologiju u praksi.“ – izjavio je tom prilikom Krešimir Bago (Toyota Croatia).

Na međunarodnoj stručnoj konferenciji o vodikovim gorivnim člancima „Spring Training on Hydrogen and Fuel Cells“ u organizaciji zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održanoj 30. ožujka 2022. gostovala je i Toyota Croatia s prezentacijom razvoja i implementacije „0-Emission“ tehnologija kojima je, od procesa proizvodnje do samog konačnog proizvoda, cilj maksimalno smanjiti tzv. „ugljični otisak“ i budućim naraštajima ostaviti u naslijeđe netaknut i čist okoliš.

Toyotino sudjelovanje u tjednu vodika u Zagrebu zaokružila je konferencija u organizaciji udruge H2-Hydrogen Cell Croatia. U hotelu Esplanade konferencija je okupila predstavnike ministarstava, udruga i realnog sektora, a svi sudionici su imali priliku razgledati Toyota Mirai koji je bio izložen u sklopu događaja. Toyota Mirai izazvala je veliko zanimanje prisutnih, a u sklopu programa Toyota Croatia je predstavila viziju implementacije Toyotinih vodikovih tehnologija u javni gradski prijevoz, u dijelu prezentacije pružajući osnovne informacije o autobusima koji koriste Toyota FC tehnologiju.Osim tehnologije koja ih pogoni, tehničkih karakteristika i primjera eksploatacije predstavljen je i „one-stop-shop“ pristup Toyote koji gradskim upravama nudi mogućnost čistog javnog gradskog prijevoza po principu „ključ u ruke“.

KOMENTARI