Od pet najprodavanijih automobila u svijetu, čak njih četiri dolazi iz Japana

Od pet najprodavanijih automobila u svijetu, čak njih četiri dolazi iz Japana

Japanski automobili su i dalje najprodavaniji, ako se gleda prodaja u svijetu, a tu je, kao i svake godine do sada, jedan pick-up koji se prodaje gotovo samo u Americi, a riječ je o Ford F seriji.

Honda Civic drag race: Japanski as gradske klase
14.000 kuna povoljnija nova Honda Civic
Testiramo: Honda Civic 1.0 snage 129 KS

Prema tvrtki Global Auto Database, najprodavaniji automobil na svijetu u 2019. godini je Toyota Corolla, koja je prodana u čak 1.482.932 primjeraka! Nova generacija dolazi s puno atraktivnijim dizajnom od prethodnika, što je zasigurno učvrstilo njenu prvu poziciju.

Drugo mjesto po prodanim primjercima zauzima Fordova F serija, koja je prodana u 1.070.348 primjeraka, a treba imati na umu kako se ti modeli prodaju uglavnom u Sjevernoj i Južnoj Americi. Riječ je o nekoliko izvedbi pick-up vozila, a trenutno je aktualna 13. generacija ovog modela koja je predstavljena još 2015. godine.

Iako je prodana u manje od milijun primjeraka, s 961.918 prodanih primjeraka Toyota RAV4 je zauzela čvrsto treće mjesto. Rast je to od 16 % u odnosu na godinu prije, ali kako je tada predstavljena nova generacija kojoj se uskoro pridružuje i plug-in izvedba, vjerujemo kako bi prodaja još mogla rasti.

Na četvrto mjesto smješten je još jedan SUV, a to je Honda CR-V s prodanih 823.237 primjeraka, a koji je zabilježio rast prodaje od 12 % u odnosu na godinu prije. U SAD-u je već predstavljena i lagano redizajnirana izvedba, a slično bi se do kraja godine moglo dogoditi i u Europi, pa bi brojke mogle ostati zadovoljavajuće i za ovu godinu.

Top 5 zatvara još jedna Honda, kompaktni Civic koji je prodan u 817.902 primjeraka. Iako je Honda zabilježila pad prodaje ovog modela za gotovo 2 %, on se i dalje nalazi na ovoj prestižnoj listi najprodavanijih automobila na svijetu. Jedinstven dizajn i mnogo prostora učinili su svoje.

KOMENTARI