Novi Audi Q3 u Njemačkoj košta 33.700 eura

Novi Audi Q3 u Njemačkoj košta 33.700 eura

U Njemačkoj su započele narudžbe za novi Audi Q3, uz dva motora u ponudi

Svjetska premijera: Audi e-tron
Novi Audi A1 Sportback u jesen stiže u prodaju
Audi e-tron GT concept

Novi Audi Q3 druge generacije izgleda sportskije nego aktualni model kojeg zamjenjuje, uz upečatljivu Single frame masku hladnjaka u osmerokutnom dizajnu, s velikim otvorima za zrak i istaknutim detaljem iznad lukova kotača. U usporedbi s prvom generacijom, novi Audi Q3 narastao je u gotovo svim smjerovima.

Dužine je 4484 mm, 1849 mm širok te je visine 1585 milimetara dok je međuosovinski razmak povećan za 77 mm. Time se dobilo više prostora u interijeru, a još više prostranosti u kabini dostupno je zbog stražnje klupe koja se može podešavati naprijed – natrag, po visini te podesivoj podlozi uz spremišta za sitnice. Zbog toga se kapacitet prtljažnika, s inicijalnih 530 litara može podešavanjem stražnjih sjedala i naslona za glavu povećati na 675 odnosno na čak 1525 litara.

Obiteljski SUV Audi Q3 već se može naručiti u Njemačkoj, u ponudi je s dva motora, a cijena starta od 33.700 eura (oko 250.000 kuna). Aktualna generacija Audija Q3 u Hrvatskoj ima cijenu 267.950 kuna za benzinski Q3 s 1.4 TFSI motorom snage 110 kW odnosno 150 KS, uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva i prednji pogon te Style paketom opreme.

Od detalja novi Audi Q3 donosi sjedala opcionalno podesiva na struju čime se dobilo na udobnosti i komforu kao iz više kategorije, a virtualni (digitalni) instrumenti dostupni su serijski od osnovnog modela. Kolo upravljača je strmo nakošeno u skladu s vozačkom pozicijom. Za MMI navigacijski sustav koristi se 10,1-inčni ekran osjetljiv na dodir u središnjem dijelu konzole, a zajedno s klima uređajem orijentiran je (ergonomski) prema vozaču.

Ako vam se ne bude dalo tipkati po ekranu, možete umjesto dodira prsta koristiti svoj glas i tako komunicirati s vozilom te mu mijenjati razne postavke. Audi connect i Wi-Fi hot spot koriste LTE Advanced, trenutno najbržu dostupnu (4G) tehnologiju za prijenos podataka dok navigacijski sustav prati vozačeve navike iz prethodnih putovanja i na osnovu njih generira prijedlog novih ruta dok se točke interesa, parkirališta i benzinske crpke prikazuju izravno na navigacijskoj karti.

Kao i kod većih modela, Audi Q3 nudi niz inovativnih pomoćnih sustava u vožnji poput prilagodljive pomoći pri korištenju tempomata, pomoć pri gužvi i pomoć pri vožnji zajedno s osnovnim i naprednim Audi pre sense sigurnosnim sustavima kao što je upozorenje za promjenu trake.

Na njemačko tržište novi Audi Q3 dolazi s prednjim pogonom i dva motora na izbor – osnovni je 1.5 TFSI snage 150 KS i 250 Nm, a podržava isključivanje drugog i trećeg cilindra pri niskim i srednjim opterećenjima. Osnovni model Audi Q3 35 TFSI može potegnuti do 211 km, uz 9,6 sekundi do stotke, a opcionalno se nudi S tronic automatski mjenjač uz koji se ubrzavanje skraćuje na 9,2 sekunde, ali je nešto niža i najveća brzina – 207 km/h.
Audi Q3 35 TDI uz S tronic mjenjač također nudi 150 KS, ali više okretnog momenta (340 Nm).

Novi Audi Q3 proizvodit će se u tvornici Győr u Mađarskoj, a prilikom starta prodaje u ponudi će biti specijalna verzija „edition one“ temeljena na S line opremi uz sportski eksterijer, sportski ovjes, 20-inčne kotače, Matrix LED svjetla, sportska sjedala, kožni upravljač s ravnim donjim dijelom te s ambijentalnom rasvjetom u interijeru.

KOMENTARI