Novi Audi A1 Sportback u jesen stiže u prodaju

Novi Audi A1 Sportback u jesen stiže u prodaju

Tijekom ljeta moći će se novi Audi A1 Sportback 2018 druge generacije naručiti za kupnju, a isporuke kreću u jesen 2018.

Peugeot 508 premijerno na Zagreb Auto Show 2018
Prva fotografija: Infiniti Q Inspiration Concept na NAIAS 2018
Seat u Barceloni na MWC predstavlja sadašnjost i budućnost

Audi drive select u novom Audiju A1 Sportback omogućuje izbor između četiri načina vožnje: automatski, dinamičan, učinkovit i individualan. Radi se o dodatnoj opremi koju ćete moći birati prilikom kupnje.

Benzinski motori obujma od 1,0, 1,5 i 2,0 litre u ponudi imat će snagu od 70 kW (95 KS) do 147 kW (200 KS), a svi motori standardno će imati turbopunjač, direktno ubrizgavanje i filtar čestica. Također, (gotovo) svi motori moći će se kombinirati s ručnim ili 7-stupanjskim automatskim S tronic mjenjačem s dvostrukom spojkom, a iznimka je najjači motor sa 6-stupanjskim automatskim S tronic mjenjačem. U ponudi neće biti dizelskih motora.

Pomoć u vožnji vozaču će (u standardnoj opremi) pružiti upozorenje o napuštanju vozne trake uz koju će vozač djelomično moći vozilu prepustiti automatsko zadržavanje vozila u traci od 65 km/h na više te ograničavač brzine vožnje. Audi pre sense uz pomoć radara prepoznaje kritične situacije s drugim vozilima, pješake i bicikliste (sustav funkcionira i u magli, uz zvučno i svjetlosno upozorenje vozaču), a ako vozač ne reagira onda priprema se za najjače moguće kočenje kako bi se spriječio sudar ukoliko vozač ne reagira na upozorenje. Istovremeno se u vozilu pokreću zaštitne mjere: prednji pojasevi se električno zatežu, zatvaraju se svi prozori te se uključuju vanjska svjetla upozorenja.

Radar se koristi i za prilagodljivi tempomat te se Audi A1 Sportback zadržava na sigurnoj udaljenosti do vozila ispred – koristi li se S tronic mjenjač sustav radi u rasponu od 0 do 200 km/h (uz automatskom pokretanje u stop-and-go prometu) dok se u kombinaciji ručnog mjenjača koristi od 30 km/h. Uz stražnje parking senzore, po prvi put se koristi i stražnja kamera. Moći ćete odabrati i pomoć pri parkiranju.

Novi Audi A1 Sportback 2018 duži je za 56 mm u odnosu na prvu generaciju te mjeri 4,03 metra, širina od 1,74 metra je ostala jednaka dok je visina vozila 1,41 metara. Prtljažni prostor u Audiju A1 Sportback povećan je za 65 litara, na 335 litara, a obaranjem stražnjih sjedala prostor se povećava na 1090 litara.

U prednjem dijelu ističe se široko postavljena jednostruka rešetka uz donje usisne otvore čime će Audi A1 Sportback biti prepoznatljiv na cesti. Ispod haube nalaze se tri ravna proreza za usis zraka, a oni su tu u čast Sport quattra (ikone relija od 1984. godine). Uz 11 boja karoserije moći će se kombinirati i dvobojne izvedbe.

Trovratni Audi A1 proizvodi se od 2010. godine (predstavljen je u Ženevi iste godine), izrađuje se na istoj platformi kao i Volkswagen Polo i Seat Ibiza, dok je peterovratna izvedba (nosi naziv A1 Sportback) predstavljena 2011. godine i u prodaji je od 2012. godine. 2015. godine napravljen je facelift.

Trenutna cijena za Audi A1 Sportback 1.0 TFSI Design Style snage 95 KS u Hrvatskoj je 132.074 kune, dizelska inačica A1 Sportback 1.6 TDI Design Style snage 116 KS košta 158.530 kuna. Novi A1 Sportback imat će početnu cijenu od oko 20.000 eura.

Prva generacija Audija A1 Sportback u facelift izdanju

KOMENTARI