Nova GARAŽA je na svim kioscima: usporedili smo 10 SUV modela iz VW grupacije, a otkrivamo i sve tajne balansiranja kotača

Nova GARAŽA je na svim kioscima: usporedili smo 10 SUV modela iz VW grupacije, a otkrivamo i sve tajne balansiranja kotača

Istražili smo zbog čega je dobro balansirati kotače, ali i trebate li to prečesto raditi, pronašli smo zanimljivu Mazdu RX-8 te najavili najveće zvijezde Frankfurt Auto Showa 2019

TEST Citroen C3 1.2 PureTech 82 Feel
Kompaktni SUV Citroën C3 Aircross dostigao 100.000 prodanih primjeraka
Pogledajte kako nam Citroen C3 Aircross pomaže pri parkiranju

Stiže nova era tehničkih pregleda, a mi smo zavirili i provjerili što je sve novo te kako se testiraju automobili prilikom obaveznog godišnjeg pregleda. Provjerite na što treba pripaziti kako bi vozilo zadovoljilo, ali i što ako nije baš u potpunosti udovoljilo svim zahtjevima.

Trebali biste barem svake dvije godine balansirati prednje kotače, a po želji možete napraviti provjeru balansa i na drugim kotačima. Ipak, postoje kategorije vozila na kojima se kotači ne balansiraju. Istražili smo kakve sve vrste utega za balansiranje postoje, na kakve se tipove naplataka ugrađuju te što se događa ukoliko gume nisu balansirane.

1968. godine Mazda je predstavila svoj prvi automobil s rotacionim motorom, a povodom 40 godina uslijedila je RX-8, model koji iz dvije komore obujma 1,3 litara proizvodi čak 231 KS. Ipak, nije lako održavati taj motor, pokazuju neki vlasnici, iako u stvarnosti treba pripaziti na nekoliko stvari. Podigli smo poklopac motora posebne edicije i od vlasnika saznali mnoge male tajne.

Testirali smo dizelski 1.5 motor u Citroenu C5 Aircross sa 130 KS, pa smo sjeli u novu Mazdu3 s 2.0 benzinskim motorom od 122 KS, a zatim je uslijedila zanimljiva vožnja u redizajniranom Renaultu Twingo koji je uz novi dizajn dobio i dodatnih 5 KS. Stari, dobro poznati dizelski 1.6 motor pronašli smo ispod haube Honde Civic, a kako se 120 KS pokazalo u praksi saznajte u novom broju časopisa Garaža rujan 2019.

Fiat je upravo proslavio 120 godina postojanja, a mi smo se vratili u daleku prošlost kako bismo provjerili koji su to sve modeli bili bitni u dugoj povijesti tvrtke.

Posjetili smo svjetski susret Spačeka u Samoboru te pogledali što se nalazi ispod haube nekoliko najzanimljivijih modela, a Nizozemac nam je pokazao kako u kućnoj radinosti iz Spačeka nastaje Burton.

KOMENTARI