Moderni Citroen Berlingo postao retro 2CV Fourgonnette AU

Moderni Citroen Berlingo postao retro 2CV Fourgonnette AU

Tvrtka Caselani se udružila s Citroenovim dizajnerima kako bi moderni Citroen Berlingo pretvorili u 2CV Fourgonnette AU.

Citroën predstavlja 19_19 Concept s kojim ćete pobjeći izvan grada
U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo Citroen 2CV se pojavljuje kao kočija
3u1: Novi Citroen C5 X je i limuzina i karavan i SUV

Od siječnja 2023. godine počinje proizvodnja jednog vrlo posebnog Berlinga, a koji je nastao suradnjom talijanske tvrtke Caselani i Citroena, a kojim se moderni Berlingo pretvara u retro 2CV Fourgonnette. Tako će se pridružiti modelima Tipa HG koji je baziran na modelu Jumpy, odnosno modelu Tipa H koji je napravljen na osnovi modela Jumper.

Vanjski dizajn ovog retro Berlinga donosi stilske elemente legendarnog modela 2CV Fourgonnette AU koji je predstavljen 1951. godine, a koji se, uz sitna poboljšanja, proizvodio čak do 1987. godine, a u tom je razdoblju prodan u gotovo 1.247.000 primjeraka. A tu se posebno ističe prednji dio vozila koji donosi okrugla svjetla i masku motora, a svi dijelovi su napravljeni od stakloplastike. Velike su razlike i u braniku koji je na originalu bio kromiran, a ovdje je pobojan u bijelo.

Svi ostali elementi na karoseriji su također napravljeni od stakloplastike i montirani su na limene površine Berlinga, a tu su i karakteristični prozori na stražnjim vratima. Stražnja svjetla su također dobila novi oblik. No za razliku od originala, koji je mogao da razvija srednju brzinu od 40 do 50 km/h i imao nosivost od 250 kg i korisni obujam od 1,88 m3, moderna interpretacija nudi mogućnost prijevoza 3, odnosno 5 osoba u putničkoj izvedbi, tu je i nosivost od gotovo 1 tone, a korisni obujam mu je 4,4 m3.

Što se pogonskih sklopova tiče, u ponudi su 1,2-litreni turbo benzinci, 1,5-litreni turbo dizel, ali i električna izvedba. Naravno, tu je i puna sigurnosna oprema, kao i moderna oprema u vidu multimedijskog zaslona ili digitalne instrument ploče. Nažalost, cijena ove prerade još nije objavljena, no sigurno neće biti jeftina.

KOMENTARI