Najbrži automobili su spori u odnosu na brze vlakove

Najbrži automobili su spori u odnosu na brze vlakove

Rekordna brzina postignuta pri vožnji vlakom je 603 km/h

240 km/h izmjereno u PU brodsko-posavskoj
Lokacije na kojima će biti postavljene nove fiksne kamere za nadzor brzine
Oprezno na doček Nove godine

Quad-turbo, 8.0-litreni W-16 motor snage 1.479 KS omogućuje Bugattiju Chiron Sport postizanje brzine od 420 km/h. Japanski super vlak SCMaglev je uz korištenje magnetske levitacije (mag-lev, od skraćenice potječe i naziv vlaka) postigao 603 km/h (21. travnja 2015. na testnoj stazi u blizini planine Fuji u Japanu) te je tada srušio prethodni rekord od 581 km/h postignut u prosincu 2003. s JR Central MLX01. Istražili smo brzine kojima se u svijetu voze vlakovi, s tim da to ipak nisu operativne brzine kojima se putnici voze svaki dan nego maksimalne brzine ukoliko strojovođa pritisne „gas do daske“. 350 km/h je brzina kojom se voze Kinezi (maksimalno taj vlak može potegnuti do 501 km/h).

Nama najbliža zemlja je Italija i tamo se voze brzinom 300 km/h dok su njemački vlakovi za 20 km/h brži. Pogledajte deset najbržih vlakova na svijetu.

Kad već spominjemo vlakove, zanimljivo je pogledati i što se događa ispod zemlje, u podzemnim željeznicama širom svijeta. Najviše metro stanica ima New York Subway (468), slijedi Shanghai Metro s 337.

 

KOMENTARI