Na zimskim dionicama cesta je zimska oprema obavezna

Na zimskim dionicama cesta je zimska oprema obavezna

Od 15. studenog pa do 15. travnja sljedeće godine na pojedinim dionicama je zimska oprema obavezna. U suprotnom, propisana je novčana kazna od 1000 kuna

Kako se ugrijati u hladnom vozilu
Čelični ili aluminijski naplatci zimi
Savjeti za zimu

Bez obzira što će temperatura biti visoka, bez obzira što je prometnica čista i bez snijega, na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj je korištenje zimske opreme obavezno za sve vrste motornih vozila.

Karta javnih cesta na kojima je obavezna zimska oprema

Prema članku 193. zakona o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Zimska oprema su zimske gume s oznakom M+S na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila guma od 4 mm uz pripravne lance za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

KOMENTARI