Na europskom tržištu u prosincu, električni automobili su po prvi puta prodavaniji od dizelaša

Na europskom tržištu u prosincu, električni automobili su po prvi puta prodavaniji od dizelaša

Po prvi puta je u jednom mjesecu prodano više električnih modela nego dizelaša, a činjenica je zanimljiva jer u tu brojku nisu uračunati hibridni i plug-in hibridni modeli, već isključivo potpuno električni modeli.

Fiat 500 3+1 je model kakav sigurno niste očekivali, a koji donosi jedna dodatna vrata
Nissan konceptni bolid visokih performansi: Ariya Single Seater Concept
Novosti u ponudi modela Volvo C40 Recharge i XC40 Recharge

Izgleda kako se promjene događaju u čitavoj Europi, pa je tako, po prvi puta u povijesti, u jednom mjesecu na europskom tržištu prodano više električnih automobila nego onih pogonjenih dizel motorom, dok su benzinci i dalje najprodavaniji.

A da stvar bude još zanimljivija, u obzir su uzeti samo potpuno električni automobili, bez hibrida i plug-in hibrida! Tako je na 18 europskih tržišta tijekom prosinca prodano 176.000 električnih vozila, dok je tijekom istog mjeseca prodano ”tek” 160.000 vozila. Naravno sve to treba uzeti s rezervom jer i sami znate kako čitavo tržište ovisi o čipovima kojih još uvijek nema dovoljno, pa su isporuke pojedinih vozila stihijske.

tesla hrvatska smoto

Naravno, dobroj prodaji električnih automobila u prilog idu i državne subvencije koje su prisutne u gotovo svim državama, a bez njih bi prodaja sigurno bila puno manja. Tu su i sve strože norme oko ispušnih plinova, pa su i cijene benzinskim i dizel automobila sve više i približavaju se visokim cijenama električnih modela.

Što nas čeka u budućnosti? Pa sve više i vie električnih modela s boljim baterijama i bržim punjenjem, no ne i nižim cijenama, a mnogo toga će ovisiti i dalje o državnim subvencijama, kao i cijenama izvedbi s motorima s unutarnjim sagorijevanjem koje rastu iz dana u dan.

KOMENTARI