Mercedes konceptom CLA najavljuje budući kompakt

Mercedes konceptom CLA najavljuje budući kompakt

Već se ranije govorilo o tome kako će u budućnosti od manjih modela Mercedes-Benz nuditi samo coupe limuzinu CLA, a sada konceptom najavljuje budući model.

Toyota najavljuje kompaktni električni SUV konceptom bZ Compact SUV
Toyota u Hrvatskoj osnažuje ponudu gospodarskih vozila
Tokyo 2019: Toyota BEV

Iako je dizajn radikalan, Mercedes-Benz CLA Concept ipak prvenstveno najavljuje unaprijeđenu tehnologiju električnih vozila koja će biti upotrebljavana u budućim modelima ove marke. On je i prvi model koji je postavljen na novu MMA platformu, koja je razvijena u skladu s filozofijom o prvenstveno električnom pogonu, ali podržava i ugradnju motora s unutarnjim sagorijevanjem za povećavanje autonomije.

Ovaj model ima novu električnu arhitekturu od 800 V, a novorazvijena baterija bi trebala nuditi autonomiju i do 750 km, zahvaljujući prosječnoj potrošnji od tek 12 kWh/100 km. Uz to, tu je i brzo punjenje za 400 km autonomije u svega 15 minuta. U Mercedesu kažu kako je ovo novi „jednolitreni auto“. Motor je na konceptu ugrađen straga i razvija snagu od 235 KS.

Mercedes je ovom prigodom najavio i siluete ostalih izvedbi, pa će uz novi CLA u ponudi biti i karavan izvedba, ali i dvije izvedbe SUV-ova. A svi će biti dizajnirani s novim dizajnerskim izričajem. Ovaj koncept donosi 264 male zvjezdice i jednu veliku zvijezdu koje prekrivaju prednji dio vozila, a još 652 zvjezdice se nalaze na staklenom krovu.

Vozi se na 21-inčnim aluminijskim naplatcima s gumama dimenzija 255/35 R21 sprijeda, odnosno 285/30 R21 straga. Bočna linija je prepoznatljiva i potpuno coupeovska, baš onakva kao i kod prethodne dvije generacije.

Unutrašnjost donosi poseban detektor djece straga, a tu je i Superscreen zaslon koji se proteže čitavom širinom vozila, no kod ovog modela se središnji dio ne spušta između vozača i suvozača. Naravno, unutrašnjost donosi reciklirane materijale, što uključuje tkaninu napravljenu od reciklirane PET plastike, tu su i podni tepisi napravljeni od bambusa, umjetna svila, a čak se koristi i papir za neke detalje.

Osim toga, CLA koncept donosi i razinu 2 autonomne vožnje, a najavljuje se i kako će se nuditi razina 3 autonomne vožnje na tržištima koji do dozvoljavaju. Serijska se izvedba očekuje krajem sljedeće godine.

KOMENTARI