Konačan kraj za Toyotu FJ Cruiser

Konačan kraj za Toyotu FJ Cruiser

Krajem ove godine konačno prestaje proizvodnja Toyote FJ Cruiser, terenca koji je trenutno dostupan za kupnju tek na Bliskom istoku, a za kraj će biti proizvedeno 1000 primjeraka posebne Final Edition serije.

Suzuki konceptom eVX najavio prvi električni model
Mahindra Thar je ustvari indijska izvedba Jeepa Wranglera
Jeep Compass dobiva novi benzinski motor, a odsad se proizvodi u Italiji

Toyota je 2006. godine predstavila serijsku izvedbu terenca FJ Cruiser, koji se mogao kupiti uglavnom svuda osim na europskom tržištu, a kako je vrijeme prolazilo, tako je Toyota postepeno prestala nuditi taj model. Tako je ponuda u Sjevernoj Americi prestala 2014. godine, dok je u Japanu prodaja prestala 2017. godine. No i dalje se FJ Cruiser može kupiti potpuno nov!

I to, vjerovali ili ne, na Bliskom istoku, no i tamo će prodaja trajati još kratko. Naime, najavljeno je kako se gasi proizvodnja ovog modela, a za kraj je pripremljeno 1000 primjeraka Final Edition modela. A iako fotografije specijalne izvedbe nisu objavljene, ona se ne bi trebala puno razlikovati od istoimene izvedbe koja je bilo proizvedena za kraj prodaje na japanskom tržištu.

Posljednja serija od 1000 primjeraka dolazi isključivo u jednobojnoj izvedbi i to u bež boji, dok je unutrašnjost dvobojna, gdje se bež boja kombinira s crnom bojom. Izvana se mogu vidjeti zatamnjeni elementi na karoseriji, kao sto su ručice za otvaranje vratiju ili poklopci retrovizora, ali i poklopac rezervnog kotača, koji je smješten s vanjske strane stražnjih vratiju.

Što se pak tiče pogonskog sklopa, FJ Cruiser pokreće 4,0-litreni V6 benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 198 kW/270 KS i pritom nudi 380 Nm okretnog momenta, a uparen je s automatskim mjenjačem, dok je pogon na sve kotače. Iako cijene još nisu objavljene, rečeno je kako isporuka kreće početkom četvrtog kvartala.

KOMENTARI