Kia već sljedeće godine zaustavlja proizvodnju Stingera

Kia već sljedeće godine zaustavlja proizvodnju Stingera

Stinger je velika sportska limuzina koja ipak nije napravila veliki uspjeh, no ipak je pridonijela imageu tvrtke, a izgleda kako se gasi sljedeće godine, bez direktnog nasljednika.

Genesis, Kia i Hyundai su najkvalitetniji brandovi
Ovo je nova Kia Sportage, u potpunosti prilagođena europskom tržištu
Kia već najavila redizajn za XCeed

Iako korijeni modela Stinger sežu još u 2011. godinu, kada je Kia u Frankfurtu predstavila koncept GT Concept, povijest ovog modela kreće 2017. godine, kada je predstavljena serijska izvedba ove velike sportske limuzine.

Stinger je postavljen na skraćenu platformu platforme koju koriste modeli Genesisa, luksuzne podmarke Hyundaija, a koje donosi motor ugrađen sprijeda i pogon na stražnje kotače, a postojala je i izvedba s pogonom na sve kotače. U ponudi su bili benzinski motori i jedan dizelaš, a najzanimljivija je bila izvedba koju je pokretao 3,3-litreni twin turbo V6 motor koji je razvija maksimalnu snagu od 272 kW/370 KS i koji je nudio 510 Nm okretnog momenta.

No iako je ovaj model mnogo pomogao u imageu Kije, Auto Times najavljuje kako će na proljeće prestati proizvodnja ovog modela. Naime, ove godine je u Južnoj Koreji prodano tek 1499 primjeraka ovog modela, što je najsporije prodavan model na tamošnjem domaćem tržištu.

Direktnog nasljednika Stinger neće dobiti, iako se šuška kako bi 2025. godine trebala biti predstavljena veće električna limuzina, koja će biti duhovni nasljednik ovog modela i doći će pod novim imenom. No vidjet ćemo koliko će limuzine uopće biti tražene kroz par godina i koliko ima smisla razvijati takav automobil. No bez obzira na sve, Stinger će se pamtiti kao jedan zaista poseban automobil.

KOMENTARI