Je li ovo prijelomni trenutak za električna vozila, odnosno punjenje njihovih baterija?

Je li ovo prijelomni trenutak za električna vozila, odnosno punjenje njihovih baterija?

Švicarski startup Morand je objavio kako je napravio bateriju za električna vozila koja se može napuniti za svega 72 sekunde!

Dodatnih 25 kilometara vožnje nakon nadogradnje Audija e-tron
Prva godišnjica tvornice Refactory i otvaranje jedinice RV u Flinsu
UX 300e bit će prvi serijski potpuno električni Lexus, a stiže do kraja ove godine

Tvrtka Morand je švicarska startup tvrtka koja je objavila kako je došla do rješenja za električna vozila. Naime, prema njihovim informacijama, napravili su bateriju za električna vozila koja se može napuniti za svega 72 sekunde! Doduše, to je do njenih 80 % kapaciteta, ali to je istovremeno jednako dugo koliko vremena potrošite i za punjenje spremnika goriva.

Tehnologiju su nazvali Morand eTechnology, a do sada je testirano preko više od 50.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, a istovremeno je dokazano i kako ova tehnologija nudi duži puni kapacitet od standardnih litij-ionskih baterija. Tijekom testiranja punjenja pokazalo se kako se baterija do 80 % napuni za 72 sekunde, do 98 % za 120 sekundi i do 100 % za 150 sekundi! Prema neslužbenim informacijama, navedeno vrijedi za baterije kapaciteta ispod 100 kWh, no i manje baterije onda neće biti problem češće puniti ako je vrijeme punjenja toliko kratko.

Uz navedeno, iz Moranda kaži i kako vremenske prilike ne utječu na ove rezultate, pa je punjenje jednako brzi i pri ekstremno niskim i visokim temperaturama, što često zna raditi probleme standardnim električnim automobilima. Tvrtka trenutno traži partnere s kojima bi se lakše plasirala na tržište. A ako je stvarno tako, ne sumnjamo kako ćemo navedene tehnologije i baterije viđati u električnim automobilima.

Foto: Morand

KOMENTARI