Inception koncept najavljuje u kojem smjeru će ići budući dizajn Peugeot vozila

Inception koncept najavljuje u kojem smjeru će ići budući dizajn Peugeot vozila

Na CES-u je predstavljen i koncept Inception, kojim Peugeot najavljuje potpunu transformaciju u budućnosti, a najavljeno je i kako će u naredne dvije godine biti predstavljeno čak 5 potpuno električnih modela.

Ovo je budućnost: razvijena je automobilska guma od 70 % održivih materijala, a cilj je ona od 100 %
Uskoro stiže treća generacija Mazde CX-5, a imat će i hibridni pogon
Lightyear 0: započela serijska proizvodnja automobila na (djelomičan) solarni pogon

Na sajmu potrošačke elektronike, CES 2023, nastupao je i Peugeot, koji je predstavio koncept Inception. Ime Inception dolazi od latinske riječi „Inceptio“, što označava početak, a baš ovaj koncept najavljuje potpuno novi početak Peugeota, odnosno njegovu potpunu transformaciju.

Inception je postavljen na platformu STLA Large, a riječ je o modelu dužine čak 5 metara, a istovremeno je visok tek 1,34 metra. To mu pomaže u dobrim performansama, jer ovaj koncept pokreću dva elektromotora koji razvijaju ukupnu snagu od 500 kW/680 KS, pogon je na sva četiri kotača, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje kraće od 3 sekunde.

Ugrađena 800V baterija ima kapacitet od 100 kWh, a s jednim bi punjenjem trebala omogućiti do 800 km autonomije, a nudi se i indukcijsko punjenje, što znači da za svakih 5 minuta punjenja dobivate oko 150 km autonomije.

Tu je i evolucija dizajna. Popularne kandže će i dalje biti inspiracija prilikom dizajniranja svjetala, a u budućnosti se očekuju i oštrije linije, a električni modeli će dati i više slobode dizajnerima. No osim promjena u vanjskom dizajnu, izgleda kako će ponovno biti i velikih promjena u dizajnu unutrašnjosti.

Prvenstveno ovdje mislima na novi Hypersquare upravljač s četiri kružna elementa putem kojih se podešavaju funkcije automobila, a koji je najavljen već za 2026. godinu, a do tada će biti kompatibilan i sa zračnim jastukom. Tu je i tehnologija Steer-by-wire koja uvelike smanjuje broj okretaja upravljača u svakom smjeru, a u ovom slučaju nikada nije potrebno prekrižiti ruke tijekom vožnje. Tu tehnologiju već koriste i neki drugi proizvođači kao što je Lexus.

Tu je i nova generacija i-Cockpita koja se nadovezuje na Hypersquare upravljač, što će donijeti novu evoluciju u unutrašnjosti, kao što je to bilo prije 10 godina, kada je i-Cockpit prvi puta predstavljen u modelu 208.

Ne smijemo zaboraviti ni na posebno dizajnirano staklo koje se prostire na površini od čak 7,25 m2, a koristi se Narima staklo, koje je u proizvodnji koristila NASA za stakla na vizirima astronauta, a ističe se lagano žutom nijansom, ali i jako dobrom toplinskom izolacijom. Peugeot definitivno hrabro korača u budućnost, a već za par godina ćemo vidjeti koliko će se detalja s ovog koncepta naći na serijskim automobilima.

KOMENTARI