I Aston Martin odustaje od ručnih mjenjača

I Aston Martin odustaje od ručnih mjenjača

Iako Europljani vole ručne mjenjače, u posljednje je vrijeme prisutan trend kupnje sve više automobila s automatskim mjenjačem, posebice sportskih modela, pa je tako i Aston Martin odlučio više ne razvijati ručne mjenjače.

Opako dobro izgleda: ovo je novi Aston Martin Vantage Roadster
Aston Martin DBS Superleggera – lagano otkrivanje
Ovo je novi Aston Martin Vantage

Većina nas ih voli, ali izgleda da postajemo manjina. Da, riječ je o ručnim mjenjačima koji se sve rjeđe viđaju u snažnijim, a posebice u sportskim modelima. Taj trend nije zaobišao ni europske kupce, koji su do sada čvrsto stajali oko odluke kako automobil mora imati ručni mjenjač. Tako se čak i neki automobili iz srednje klase uopće ne mogu kupiti s ručnim mjenjačem, kao što je to Peugeot 508.

Slično se događa i kod kupaca sportskih automobila, koji su i na tržištu SAD-a bili dosljedni oko kupovine modela s ručnim mjenjačem, no u posljednje vrijeme ih je sve manje i manje. Izuzev kupaca Porschea 911 GT3, od kojih se čak 70 % odlučuje za ručni mjenjač.

Izvršni direktor Aston Martina, Tobias Moers je prilikom jednog intervjua rekao kako će nakon redizajna V8 Vantage biti dostupan samo s automatskim mjenjačem, a istu sudbinu očekuje i novi Vanquish. U svemu ovome veliku ulogu ima i djelomična elektrifikacija za koju je bolje da ima automatski mjenjač, a ionako većinu sportskih modela kupuju ljudi s puno novaca, a ne i oni koji uživaju u brzoj vožnji. Šteta, jer imamo osjećaj kako kroz 10-ak godina više nećemo moći pronaći auto s ručnim mjenjačem.

KOMENTARI