Flotne Toyote Mirai prešle su 5 milijuna kilometara bez kvarova i onečišćenja

Flotne Toyote Mirai prešle su 5 milijuna kilometara bez kvarova i onečišćenja

Njemačka tvrtka za uslugu zajedničke vožnje CleverShuttle s flotnim Toyotama Mirai su prešle šest puta udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag bez ikakvih problema.

U Ženevi nas očekuje svjetska premijera novog Toyotinog B-SUV modela
Nova Toyota Mirai imat će 30% veći doseg vožnje
Otvorena je prva hrvatska punionica vodika

Tijekom dvije i pol godine CleverShuttle je s flotnim Toyotama Mirai prešao šest puta udaljenost od Zemlje do Mjeseca i nazad, odnosno preko 5 milijuna kilometara, a da pritom nije bilo nikakvih problema ni kvarova, osim redovitog održavanja automobila. Naravno uz to nije bilo nikakvog onečišćenja pri prelasku tolikog puta.

”Električna vozila s gorivnim člancima kao što je Toyota Mirai postala su važan stup zahvaljujući svojoj pouzdanosti. Omogućili su pružanje udobnih vožnji bezbrojnim putnicima, ispuštajući u okoliš samo vodenu paru” kaže Jan Hofmann, COO i suosnivač CleverShuttlea. Ova korporacija je pokrenuta u rujnu 2017. s početnih 20 Toyota Mirai u Hamburgu, a njihova je flota narasla na 45 vozila u nekoliko gradova u Njemačkoj.

”Iskustvo prijeđenih pet milijuna kilometara nam govori da su vozila s gorivnim člancima već sada savršeno prikladni za svakodnevnu upotrebu” kaže Ferry M.M. Franz, Direktor Toyota Motor Europe u Berlinu. ”Nismo imali nikakvih tehničkih kvarova, a nesmanjene performanse gorivnih članaka, s prijeđenih do 180.000 kilometara po vozilu do sada, pokazuje zrelost i trajnost Toyotinog sustava gorivnih članaka” nastavio je Franz.

Prva generacija Toyote Mirai je predstavljena 2014. godine, a prodaja na određenim europskim tržištima je započela 2015. godine, a mogu je kupiti i privatne i pravne osobe. Mirai može udobno smjestiti četvero putnika, a za pokretanje joj je potreban samo vodik kao gorivo, a on se pretvara u električnu energiju u gorivnom članku, koja onda pokreće 154 KS snažan elektromotor.

Jedini nusprodukt je vodena para, odnosno voda, a s jednim punjenjem Mirai prijeđe i do 500 km. Najvažnije je što punjenje spremnika vodikom traje svega 3 minute! Kasnije ove godine, druga generacija Miraija kreće u proizvodnju u Japanu te će nova poslovna limuzina korisnicima donijeti još efikasnije rezultate, uz atraktivniji izgled.

KOMENTARI