Električni Volkswagen ID.4 je Svjetski automobil 2021. godine

Električni Volkswagen ID.4 je Svjetski automobil 2021. godine

Prvi SUV rađen na osnovi modularne električne platforme (MEB) ukupno je dobio najviše glasova međunarodnog žirija koji broji čak 93 člana iz cijeloga svijeta, a ujedno je i peti Volkswagen koji je osvojio tu titulu.

Domaća prezentacija za prvu električnu Mazdu MX-30
Redizajnirana je i električna Hyundai Kona koja donosi mnogo novosti
BMW predstavlja novi električni SUV iX s dosegom od preko 600 km!

Svjetski automobil godine 2021. je električni SUV Volkswagen ID.4! To je ujedno i peti Volkswagen koji se okitio tom titulom, a do sada su tu nagradu osvojili Golf (2009. i 2013. godine), Polo (2010. godine) i up! (2011. godine). Žiri koji odlučuje o pobjedniku ove nagrade čine 93 člana iz 24 zemlje, a da bi automobil mogao osvojiti ovu titulu mora se proizvoditi u najmanje 10.000 primjeraka godišnje i mora se moći kupiti na barem dva kontinenta.

”Nagrada ‘Svjetski automobil godine’ veliki je uspjeh za naš cjelokupni ID.tim’‘, kaže Thomas Ulbrich, član uprave marke Volkswagen zadužen za razvoj. ”Uspjeli smo razviti automobil koji obilježava početak prelaska sustava na električnu mobilnost u globalno najvažnijem segmentu kompaktnih SUV-ova i koji nudi izvrsnu svakodnevnu praktičnost. Uz ovaj model, model ID.3 i buduće ID. modele svatko može iskusiti inovativnu električnu mobilnost na masovnom tržištu.”

Osim ekološke prihvatljivosti, žiri je također pohvalio inovacije. Tako je u sklopu opcijske opreme modela ID.4 dostupan Augmented Reality Head-up zaslon koji može projicirati važne informacije na vjetrobransko staklo, uključujući strelice za skretanje za navigaciju. One se vozaču prikazuju u trodimenzionalnom obliku na prividnoj udaljenosti od tri do deset metara i savršeno se integriraju u stvarni vanjski svijet. Ako je aktivna regulacija razmaka ACC ili sustav Travel Assist (opcija), vozilo ispred modela ID.4 označit će se svjetlećom trakom na Head-up zaslonu pri određenoj brzini kako bi se održao potrebni razmak.

Pobjedom na 17. izdanju izbora za Svjetski automobil godine model ID.4 nastavlja priču o uspjehu marke Volkswagen na ovoj dodjeli nagrada. Novi električni SUV ne nailazi samo na dobar odaziv među medijima iz branše već i među kupcima. Naime, Volkswagen ove godine planira isporučiti oko 150.000 modela ID.4 diljem svijeta. Ubrzanje električne ofenzive ključni je element Volkswagenove strategije ACCELERATE koja, između ostalog, predviđa da se svake godine na tržište lansira barem jedan novi potpuno električni model.

KOMENTARI