Dvostruka pobjeda za Alfa Romeo na natjecanju ”Motor Klassik Awards”

Dvostruka pobjeda za Alfa Romeo na natjecanju ”Motor Klassik Awards”

Čitatelji specijaliziranog njemačkog časopisa proglasili su Alfa Romeo Spider najpopularnijim klasičnim automobilom u kategoriji kabrioleta. Alfa Romeo Giulia Sprint GT osvojila je nagradu za najpopularniji ''sportski automobil'' za široke mase.

Stiže Alfa Romeo 8C s karbonskim vlaknima i s više od 700 KS
Alfa Romeo Stelvio Ti
Kupite automobil Bitcoinom i s drugim kriptovalutama

Alfa Romeo ima još jednu dvostruku pobjedu na natjecanju ”Motor Klassik Awards”, a u posljednjem krugu su čitatelji njemačkog časopisa dva klasična modela proglasili pobjednicima u njihovim kategorijama. Alfa Romeo Spider, koji je na tržište stigao 1966. godine osvojio je 24,9 % glasova u kategoriji ”kabrioleta”, dok je Alfa Romeo Giulia Sprint GT, koja je na tržište stigla 1969. godine, osvojila 34,8 % glasova u kategoriji najpopularnijeg ”sportskog automobila” za široke mase. Ove nagrade stižu u godini koja je posebna za Alfu, jer ove godine tvrtka slavi 110 godina postojanja.

Alfa Romeo Spider je poznat i pod nazivom ”Duetto”, remek je djelo Battista Pininfarine. Pokreće ga 1,6-litreni benzinac sa 109 KS a predstavljen je bio na Salonu automobila u Ženevi 1966. godine. Kasnije je dobio i druge motore – 1,3-litreni s 88 KS i 1,7-litrenim sa 119 KS. Spider je postao dodatno popularan nakon što se pojavio u filmu Diplomac, gdje su glavne uloge odigrali Dustin Hoffman i Anne Bancroft.

Alfa Romeo Giulia Sprint GT poznat je u njemačkim krugovima kao ”Bertone”, a nadimak je dobio po radionici u kojoj je dizajnirana karoserija. Dostupan je s motorima od 1,3 do 2,0 litre, odnosno snage od 88 KS do 131 KS. U 13 godina proizvodnje (1963. – 1976.) proizvedeno je 225.000 primjeraka. Najpoznatiji model vozila Alfa Romeo Giulia Sprint je GTA – lagani kabriolet, s karoserijom uglavnom od aluminija i 1,6-litrenim motorom s dvostrukim paljenjem – po dvije svjećice po cilindru, postao je najuspješniji trkaći automobil kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Razni modeli Alfa Romeo Giulia Sprint GT u trkaćim verzijama osvojili su tri naslova na natjecanjima europskog prvenstva ”European Touring Car Championship”. ”Bertone” je do danas ostao najprodavaniji klasični talijanski automobil u Njemačkoj, što u potpunosti opravdava njegovu pobjedu u kategoriji rezerviranoj za najpopularnije sportske automobile u okviru natjecanja ”Motor Klassik Awards 2020”.

KOMENTARI