Digitalna polica osiguranja od automobilske odgovornosti

Digitalna polica osiguranja od automobilske odgovornosti

Od sada je u stanicama za tehnički pregled vozila moguća registracija vozila bez potrebe za predočenjem fizičke police ili potvrde osiguranja vozila

Nabrijani Peugeot 508 Sport Engineered s tri motora i pogonom na sve kotače stigao i na naše tržište
Za ovu Toyotu sigurno niste nikad čuli, a upravo je dobila osvježenu izvedbu
Ovo vrijedi pogledati: svijet inspiriran s Citroënovih 100 godina

Hrvatska društva za osiguranje, u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i s Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO), pokrenuli su projekt digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti čime se ubrzava i olakšava proces osiguranicima, ubrzava protok informacija te smanjuje utrošak papira i stvaranja papirnatog otpada.

Cilj je vlasnicima vozila omogućiti registraciju vozila bez potrebe za predočenjem fizičke police ili potvrde, što znači da je od sada u stanicama za tehnički pregled vozila moguća provjera postojanja police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu.

Način funkcioniranja sustava digitalne police auto osiguranja predstavili su u Zagrebu mr. sc. Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, mr.sc. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, dr.sc. Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske te g. Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Nakon što osiguranik zaključi policu obaveznog osiguranja elektronskim putem, društvo za osiguranje u roku od par minuta šalje podatke o zaključenoj polici u bazu podataka Centra za vozila Hrvatske. Samo u iznimnom slučaju ako su podaci o polici neispravni ili postoji više polica za isto vozilo osiguranik će morati pokazati izvornik police osiguranja.

Ukoliko je sve ispravno, Centar za vozila Hrvatske šalje podatke u bazu podataka registriranih vozila MUP-a, nakon čega društvo za osiguranje dobiva povratnu informaciju o iskorištenju police.

Projekt, uz pojednostavljenje postupka registracije vozila odnosno produljenja važenja prometne dozvole, omogućuje i bolju kontrolu kod otkazivanja police, ali i veću bazu korisnih podataka o vozilima na hrvatskim cestama čime će se znatno poboljšati fond korisnih informacija za subjekte uključene u projekt.

KOMENTARI