Dacia Sandero je najprodavaniji automobil u rujnu na hrvatskom tržištu

Dacia Sandero je najprodavaniji automobil u rujnu na hrvatskom tržištu

Po prvi puta je Sandero najprodavaniji automobil u jednom mjesecu na našem tržištu, a po prvi puta je i Kia najprodavanija marka kod nas. Rujan je i najslabiji mjesec ove godine po prodaji novih automobila.

Prodaja novih automobila tijekom ožujka u Hrvatskoj pala čak 46 posto!
Električni Twingo je najprodavaniji model u studenom u Hrvatskoj
Čak 43 % palo je tržište novih automobila u 2020. godini!

Tijekom rujna ponovno je zabilježen pad prodaje, pa je kupce našlo tek 2773 novih automobila, no ne zna se kolika je trenutno stvarna potražnja jer novih automobila jednostavno nema. Naime, nestašica čipova je sve izražajnija, pa se prodaje ono čega ima na skladištu ili je rok isporuke brz, jer danas se rijetko tko odlučuje čekati i više od 6 mjeseci za automobil.

Tako će sada svaki mjesec biti prilično zanimljiv s podacima o prodaji, kao i ovaj rujan, kada su dvije najprodavanije marke iz Južne Koreje. Prvo mjesto s 249 prodanih vozila drži Kia, dok je s 228 vozila Hyundai drugi, a Volkswagen je pao na treće mjesto s 217 prodanih novih vozila. Na četvrto mjesto se smjestio Renault (212 kom), a slijede Škoda (208 kom), Dacia (198 kom), Opel (179 kom), Suzuki (159 kom), Toyota (124 kom) i Mazda (118 kom).

Još je zanimljivije vidjeti top listu najprodavanijih modela, gdje se među 10 najprodavanijih nalazi čak 7 SUV modela, ali i ni jedan model iz Škode i Volkswagena! Najprodavaniji su Dacia Sandero (107 kom) i Duster (91 kom), a potom slijede Kia Stonic (83 kom), Suzuki Vitara (81 kom), Jeep Compass (72 kom), Opel Crossland (72 kom), Hyundai Tucson (66 kom), Renault Twingo (66 kom), Opel Corsa (63 kom) i Kia Sportage (61 kom).

Gledajući prema vrsti goriva, najprodavaniji u 2021. godini su i dalje benzinci koji drže 54,4 % tržišta, s upola manje imaju dizelaši koji imaju 24,9 % tržišta i koji se sve rjeđe nalaze u ponudi proizvođača. No zato tržište hibrida raste i trenutno imaju 14,7 % tržišta, dok vozila pogonjena s tvornički ugrađenim plinskim instalacijama čine 4 % tržišta.

Električna vozila sada imaju tek 2 % tržišta, a tijekom rujna je isporučeno 168 takvih vozila, no to su vozila koja su prodana još u lipnju, kada je poticaja, no isporuka se vrši tek sada, pa će se svaki mjesec prikazivati poprilična količina prodanih električnih vozila, a samo će izuzetci biti prodani bez poticaja.

KOMENTARI